Obama za seboj nima lahkih dni. Foto: EPA
Obama za seboj nima lahkih dni. Foto: EPA
Pisma z antraksom so se po ZDA razpasla po terorističnih napadih 11. septembra. Foto: Reuters
Obama prejel strupeno pošiljko

Kongresna policija je zaradi strahu pred nevarnimi pošiljkami že delno izpraznila dve senatni stavbi.

Pismo so prestregli v torek v posebnem poštnem centru Bele hiše, je sporočila ameriška tajna služba. Center je na odročni lokaciji v zvezni državi Maryland.

"Ta center rutinsko izloča pisma ali pakete, ki pred dostavo zahtevajo dodatno preverjanje ali testiranje," je povedal predstavnik tajne službe Edwin Donovan. "Tajna služba pri tej preiskavi tesno sodeluje s kongresno policijo in FBI-jem."

To sicer ni prvo tako pismo v zadnjih 24 urah. Prav tako v torek so oblasti prestregle pismo, naslovljeno na konservativnega republikanskega senatorja iz Misisipija Rogerja Wickerja. Senator Wicker se je v zadnjem času izkazal s svojim nasprotovanjem vsem reformam glede orožja.

Preliminarni testi sumljive snovi v pismu so pokazali, da gre za smrtonosni strup ricin, ki se je sicer uporabljal tudi kot bojni strup. Med drugim je bil uporabljen tudi v znanem atentatu na bolgarskega disidenta Georgija Markova v Londonu leta 1978 z orožjem, ki je bilo zakamuflirano v dežnik.
Ricin je zelo strupen naraven protein, ki je človeku nevaren predvsem ob inhaliranju ali injeciranju pod kožo. Ob zaužitju je manj nevaren. Smrtonosna doza za človeka je od 500 mikrogramov do enega miligrama na kilogram telesne teže. Prvi simptomi se pojavijo štiri do osem ur po zastrupitvi v obliki trebušne gripe, v naslednjih dneh pa odpovejo vsi notranji organi. Zaenkrat protistrup še ni znan.
Preiskavo vodi FBI, ki naj bi že imel osumljenca, obe pismi - tako Obamovo kot Wickerjevo - pa naj bi bili podobni.

Učili so se na pismih z antraksom
Nevarnost, da zastrupljene pošiljke pridejo v roke izvoljenih predstavnikov ameriškega ljudstva, je zelo majhna, saj pošto, kot smo že zapisali, vse od leta 2001, ko so ZDA preplavili napadi s pisemskimi pošiljkami antraksa, skrbno preverijo.

FBI se v tistem primeru ni izkazal, saj je po letih tavanja v temi najprej uničil kariero znanstveniku, ki je bil nedolžen. Domnevni pravi krivec, prav tako znanstvenik, pa naj bi se leta 2008 ubil. V ZDA so uvodoma krivili islamske teroriste in Irak, kajti napadi so sledili kmalu po 11. septembru 2001. Pisemske pošiljke so ubile 17 ljudi.

Pismi Obami in Wickerju so prestregli le dan po eksplozijah dveh bomb na cilju bostonskega maratona, ki sta ubili tri ljudi, več kot 183 pa jih je bilo ranjenih. FBI je sicer zatrdil, da "ni nobenih indicev", da bi bila dogodka lahko povezana.
Ameriška zvezna policija FBI je v sredo aretirala 45-letnega Paula Kevina Curtisa. Pravosodno ministrstvo je sporočilo, da za zdaj motiv za dejanje še ni znan, vendar pa naj bi Curtis že v preteklosti pošiljal grozilna pisma svojemu senatorju.

Obama prejel strupeno pošiljko