Matjaž Fabjan, Dejan Gradišar in Lopez Lopez Joaquin pred začetkom bostonskega maratona. Foto: Osebni arhiv tekačev
Matjaž Fabjan, Dejan Gradišar in Lopez Lopez Joaquin pred začetkom bostonskega maratona. Foto: Osebni arhiv tekačev
Boston
Eksplozija je odjeknila tik pred ciljem bostonskega maratona, nekaj več kot štiri ure po štartu, ko so v cilj še prihajali številni tekači. Foto: Reuters

Trije Slovenci, ki so bili med 27.000 udeleženci bostonskega maratona, ki sta ga zmotili dve eksploziji, so na cilj pritekli pred eksplozijama, tako da so se vsej paniki izognili. MMC se je ob tem pogovarjal z Dejanom Gradišarjem, ki je obžaloval, da sta eksploziji uničili izjemno lep dogodek, za katerega so se več mesecev trudili vsi organizatorji, navijači in tekači.

Organizatorji so dobro odreagirali
"Vsi trije iz naše ekipe smo končali maraton pred tragičnim dogodkom. Kolega, ki je imel težave na teku, je prišel le od 10 do 20 minut pred eksplozijo," je povedal Dejan Gradišar. "V času eksplozije sva se s kolegom dobila na izhodu prostora za prevzem vrečke z osebnimi stvarmi, kakih 400 metrov stran (križišče med ulicama Berkely in St. James). Tam smo le slišali dva poka. Vse nas je zdramilo, vendar sem upal, da je to le kak zvočni efekt organizatorjev. Nekaj sekund za tem je že bilo slišati sirene, policijo, gasilce z vseh strani," pojasnjuje Gradišar, ki je ob tem dodal še, da so bili organizatorji očitno dobro pripravljeni na tako situacijo.

Povedal je, da sta se po končanem teku s kolegom peš namenila v hotel, kaj se dogaja, pa sta nato spremljala prek spleta. "Po tekmi smo bili tako izmučeni, da niti nismo imeli namena biti drugje," je dodal Gradišar, ki se je maratona udeležil s kolegoma Matjažem Fabjanom in Lopezom Lopezom Joaquinom.

"Splet je deloval počasneje kot sicer"
Ker so po eksplozijah policisti izključili mobilna omrežja, da storilci ne bi detonirali še kakšne nastavljene bombe, so iz Bostona poročali, da je bilo izjemno težko navezati stik s tekači. Gradišar je pojasnil, da so bili oni z bližnjimi v stiku prek spleta. Povedal je, da se je opazilo, da je bil splet počasnejši, a da so imeli oni na razpolago vso komunikacijo. S preostalima dvema Slovencema, Metko Albreht in Andrejem Košmrljem, niso bili v stiku, a je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve že sporočilo, da med ranjenimi ni bilo Slovencev.

Na vprašanje, kakšno je trenutno vzdušje v Bostonu, kjer je varnost močno poostrena, je Gradišar povedal, da je bilo iz hotela mogoče slišati sirene in helikopterje pozno v noč. Pojasnil je, da je bil predel, kjer je bil cilj maratona, kar nekaj časa zaprt. "Sicer nismo daleč od tega predela, a smo šli na večerjo raje v bližnjo restavracijo," je povedal in dodal, da je tudi zjutraj mogoče slišati sirene in helikopterje.

Trije tekači iz Novega mesta naj bi se v Slovenijo odpravili v sredo. Ker je bil zračni prostor zaprt le nekaj časa, težav pri vrnitvi domov ne pričakujejo, saj naj bi bile razmere že povsem normalne.

Maraton je bil odlično organiziran
Gradišar je pojasnil še, da je bil maraton res lepo organiziran. "Ljudje vseh generacij živijo za ta praznični dan. Žal mi je za vse organizatorje, navijače in druge, ki so sicer dali veliko za organizacijo in pripravo vzdušja. Sploh za te, ki so nas spremljali v cilju in so utrpeli največ," je povedal.