Policija je pri krotitvi 'rdečesrajčnikov' prvič uporabila solzivec in silo. Foto: Reuters
Policija je pri krotitvi 'rdečesrajčnikov' prvič uporabila solzivec in silo. Foto: Reuters

Policija je proti protestnikom, ki so napadli televizijsko postajo, uporabila solzivec in vodne topove. Prišlo je sicer do prerivanja, ne pa tudi do večjega nasilja. Oddajanje PTV je vlada premierja Abhisita Vedžadžive ukinila v četrtek na podlagi odloka o izrednih razmerah v Bangkoku, ki ga je razglasila po napadu protestnikov na parlament v sredo. Omenjeni odlok namreč prepoveduje zbiranje več kot petih ljudi v Bangkoku, omogoča pa tudi prepoved oddajanja medijem, ki naj bi ogrožali državno varnost. Prav tako omogoča vojakom, da proti protestnikom uporabijo orožje.

Z odlokom nad oddajanje PTV-ja
Ker naj bi televizija PTV kršila omenjeni dekret, je vlada ukazala prekinitev njenega oddajanja preko satelita. Nato pa se je pred poslopjem televizijske postaje, ki ureja oddajanje preko satelita, zbralo okoli okoli 12 tisoč protestnikov v rdečih srajcah, ki so skušali doseči, da bi njihova postaja PTV začela znova oddajati.

Prvič policijsko nasilje nad protestniki
Pri tem so trčili ob več tisoč vojakov in policistov, ki so zastražili območje postaje. Po poročanju dpa nasilja ni bilo, so se pa protestniki ustavili pred zaveso solzivca in v poslopje niso vdrli, čeprav so poskušali. Je bilo pa tokrat prvič, da je policija uporabila silo proti protestnikom, ki vztrajajo že od 12. marca ter zahtevajo odstop premierja Vedžadžive in predčasne volitve.

Rdečesrajčniki nove množične proteste napovedujejo tudi za soboto, in to kljub omenjenemu odloku, ki prepoveduje zbiranje na javnih mestih.