Protestniki so dali Sakašviliju 24-urni ultimat za odgovor na njihove zahteve. Foto: Reuters
Protestniki so dali Sakašviliju 24-urni ultimat za odgovor na njihove zahteve. Foto: Reuters
Protesti v Gruziji

Pred poslopjem parlamenta v središču gruzijske prestolnice se je v organizaciji opozicijskih strank zbralo najmanj 60.000 protestnikov, organizatorji pa napovedujejo, da se bo shoda udeležilo 100.000 ljudi. Opozicijski voditelji napovedujejo, da bodo pri protestih vztrajali, dokler Sakašvili ne bo odstopil in razpisal predčasnih volitev.

Izdaja vrednot revolucije
Protestniki predsedniku očitajo avtoritativno vladanje in zadušitev reform, ki jih je obljubljal ob prihodu na oblast z žametno revolucijo leta 2003. Lani avgusta se je Sakašvili zaradi nadzora nad gruzijsko separatistično pokrajino Južno Osetijo spustil v vojaški spopad s sosednjo Rusijo in se po številnih napakah v vojni znašel pod udarom kritikov, ki menijo, da si ne zasluži, da bi ostal na oblasti do izteka mandata leta 2013.

Nasprotniku mu očitajo, da je izdal ideje in vrednote žametne revolucije, ko je začel zatirati medije ter sodstvo in skušal vso oblast skoncentrirati v svojih rokah. Še vedno je živ spomin na mirne proteste proti Sakašviliju leta 2007, ki so jih vladne sile zatrle s silo.

Čeprav je Sakašvili po prihodu na oblast močno razdelil javno mnenje v nekdanji sovjetski republiki, pa poznavalci dvomijo, da ima opozicija dovolj moči za zamenjavo oblasti, saj ji manjka močnih voditeljev, enotnosti in podpore zunaj glavnega mesta. Večina prebivalcev je naveličana nenehnih političnih prerekanj in v težkih časih gospodarske krize raje vidijo stabilnost v državi.

G. V.

Protesti v Gruziji