Mihail Sakašvili - obraz žametne revolucije, ki je razočaral. Foto: EPA
Mihail Sakašvili - obraz žametne revolucije, ki je razočaral. Foto: EPA
Po ukazu Sakašvilija je policija zatrla lanske proteste proti predsedniku. Foto: EPA
Konflikt z Rusijo je v obup spravil številne Gruzijce. Foto: EPA

Ko je pred petimi leti opozicija na čelu z zdajšnjim predsednikom Mihailom Sakašvilijem po mirni poti odstavila takratnega na sumljivih volitvah izvoljenega predsednika Edvarda Ševarnadzeja, je med Gruzijci zavel val optimizma. Verjeli so, da jih s približevanjem Zahodu čakajo boljši časi. A se ni izteklo po njihovih pričakovanjih.

23. novembra 2003 je dolgoletni sovjetski zunanji minister Ševarnadze odstopil, k čemur so ga z vrtnicami v rokah prisilili številni protestniki, ki so ob njegovem govoru po izvolitvi vdrli v parlament. Sakašvili je ob podpori zahodnih držav napovedal boj korupciji in privabil rekordne vsote tujih investicij v državo. Gruzija je leta 2007 zabeležila kar 12-odstotno gospodarsko rast. Hkrati pa so začele naraščati tudi kritike na račun Sakašvilija. Kritiki ga obtožujejo koruptivnosti in avtoritarnosti, še posebej po lanskem zatrtju protivladnih protestov. Očitajo mu še nepredvidljivost in ga vidijo kot nevarnega demagoga.

Nekdanja zaveznica postala nasprotnica
Nekdanja politična zaveznica na zahodu izobraženega Sakašvilija in nekdanja predsednica parlamenta Nino Burdžanadze je zato napovedala ustanovitev nove opozicijske stranke, ki si bo prizadevala na oblasti zamenjati Združeno narodno gibanje.

Zahod nezadovoljen s Sakašvilijem
Svoj davek je zahtevala tudi avgustovska vojna z Rusijo zaradi Južne Osetije. Nekdanja sovjetska republika Gruzija si pod Sakašvilijevim vodstvom želi približevanja Zahodu in vstop v Nato ter EU, čemur pa Moskva ostro nasprotuje. Jabolko spora sta še gruzijski separatistični pokrajini Abhazija in Južna Osetija. Zadnja je bila po več mesecih izzivanj na obeh straneh avgusta tudi prizorišče oboroženega konflikta med Rusijo in Gruzijo. Čeprav se je Zahod v konfliktu postavil na stran Gruzije in Rusijo označil za agresorja, pa je zaznati nelagodje in nezadovoljstvo s Sakašvilijem, ki ni izpolnil obljub o demokraciji v Gruziji.

Rusija "nevarna grožnja"
V televizijskerm nagovoru pred obletnico je Sakašvili svoje rojake pozval, naj se proti "nevarni grožnji" iz Rusije združijo kot pred petimi leti. "Napadli so nas zaradi uspehov zadnjih petih let, to je bilo zadnje izzivanje imperija," je dejal. "Še nikoli se nismo soočali s tako nevarno grožnjo. Potrebujemo moč in enotnost. Moramo verjeti v prihodnost in imeti pogum. Namesto jutrišnjega praznovanja moramo pokazati enotnost, kot smo jo 23. novembra 2003," je kljub splošnemu nezadovoljstvu skušal združiti Gruzijce proti skupnemu zunanjemu "sovražniku".

Brez bučnih proslav
Za obletnico žametne revolucije ne načrtujejo bučnih proslav, le koncert v operni hiši v Tbilisiju. Opozicija je napovedala proteste pred televizijsko postajo Imedi, za katero trdi, da jo zaradi kritiziranja oblasti skušajo zapreti.

Tina Vovk