Ob začetku slovesnoti je nočno nebo nad Pjongjangom razsvetlil ognjemet. Foto: Reuters
Ob začetku slovesnoti je nočno nebo nad Pjongjangom razsvetlil ognjemet. Foto: Reuters
Severna Koreja
Džov Jongkang je na letališču v Pjongjangu sprejel Kim Jong Il, sekretar delavske stranko Koreje, zadolžen za mednarodne zadeve. Foto: Reuters

Tridnevna slovesnost, ki jo bodo prenašali po državni televiziji, bo vrhunec dosegla z nedeljsko vojaško parado v Pjongjangu, na kateri naj bi sodelovalo 20.000 vojakov, razkazovali pa naj bi rakete, tanke in drugo orožje.

Delavska stranka Koreje je nastala z združitvijo Delavske stranke Severne Koreje in Delavske stranke Južne Koreje 30. junija 1949. Obe stranki imata svoje korenine v Komunistični stranki Koreje. Predsedujoči združene stranke je postal Kim Il Sung. Uradno za dan ustanovitve stranke velja 10. oktober 1945, ko je prišlo do ustanovitvenega srečanja Urada Severne Koreje komunistične stranke Koreje. Tuji zgodovinarji kot datum tega srečanja sicer navajajo 13. oktober.

Delavska stranka Koreje velja za zadnjo stranko po vzoru stalinističnih strank na svetu, toda stranka vztraja, da ima svojo lastno ideologijo, ki da prekaša marksizem in leninizem.

Vir: Wikipedia


Severna Koreja naj bi po pričakovanjih slovesnost izkoristila za potrditev zgodovinske predaje oblasti bolehajočega voditelja Kim Džong Ila najmlajšemu sinu Kim Džong Unu.

Visoki predstavnik severnokorejske Delavske stranke Džang Hjong Sop je v petek potrdil predajo oblasti iz generacije v generacijo z besedami, da so Severni Korejci ponosni, ker "sta jih vodila veliki predsednik Kim Il Sung in veliki general Kim Džong Il. Zdaj imamo še čast, da nas bo vodil general Kim Džong Un".

Kitajska delegacija, ki jo vodi eden vidnejših članov kitajske komunistične stranke Džov Jongkang bo slovesnosti v Pjongjangu izkoristila za utrjevanje vezi z novim vodstvom. Kitajski predsednik Hu Džintao je napovedal, da bo okrepil vezi s Severno Korejo in jih popeljal na novo raven.