Kim Džong Il je bil videti drugačen kot pred devetimi meseci, ko se je nazadnje pojavil v javnosti. Foto: Reuters
Kim Džong Il je bil videti drugačen kot pred devetimi meseci, ko se je nazadnje pojavil v javnosti. Foto: Reuters
Več kot 100.000 ljudi se je pred nekaj dnevi zbralo na osrednjem trgu v Pjongjangu, kjer so proslavili izstrelitev rakete. Foto: EPA

Vrhovna ljudska skupščina je 67-letnega Kima znova potrdila za predsednika Nacionalne obrambne komisije, ki je najvišji organ v državi, saj položaj večnega predsednika zaseda Kimov oče in ustanovitelj komunistične trdnjave Kim Il Sung, ki je umrl leta 1994.

Ponovna izvolitev je bila soglasna in popolnoma pričakovana, je pa Kim presenetil s svojim prihodom v skupščino, kjer je doživel navdušen sprejem s stoječimi ovacijami.

To je prvič po lanskem avgustu, ko ga je prizadela možganska kap, da se je pojavil v javnosti, potem ko so v zadnjih mesecih v državnih medijih krožile fotografije z njegovih potovanj po tovarnah in vojašnicah po državi, a ni bilo jasno, kdaj so posnetki v resnici nastali.

Na tokratnih posnetkih je Kim videti močno shujšan in starejši kot na posnetkih pred lanskim avgustom. Kot je bilo že v navadi na prejšnjih sejah ljudske skupščine, Kim ni nagovoril delegatov v dvorani.

(Ne)uspešna izstrelitev revolucionarnih pesmi
Ponovna izvolitev ja sledila nekaj dni po izstrelitvi severnokorejske rakete in satelita, ki naj bi v vesolje oddajal revolucionarne pesmi Kima mlajšega in starejšega. ZDA so sporočile, da je bila izstrelitev neuspešna in v orbito ni prispel noben severnokorejski objekt, vendar v Pjongjangu seveda trdijo drugače.

Po mnenju poznavalcev je bil datum izstrelitve skrbno načrtovan, saj je sovpadel s sejo skupščine, na kateri je bil za voditelja znova izvoljen Kim, ki je tako nizu svojih uspehov dodal še enega, s katerim pa je močno razburil mednarodno skupnost, kjer mnogi menijo, da je bil satelit le krinka za preizkus rakete dolgega dosega, ki bi lahko dosegla tudi zahodno obalo ZDA.

Severnokorejske oblasti so napovedale revizijo ustave, vendar niso objavile nobenih podrobnosti, zato so se že pojavila namigovanja, da bodo ustavne spremembe povezane z iskanjem Kimovega naslednika.

G. V.