Srbske oblasti vojaškim vajam ne pripisujejo velikega pomena. Foto: Reuters
Srbske oblasti vojaškim vajam ne pripisujejo velikega pomena. Foto: Reuters
Vojaške vaje
Na vajah je sodelovalo okoli 200 ruskih vojakov. Foto: Reuters

Na vadbišču Nikinci na zahodu Srbije okoli 50 kilometrov stran od meje s Hrvaško so potekale enodnevne skupne protiteroristične vaje srbske in ruske vojske, med katerimi so se vojaki obeh držav urili v navideznem napadu na teroristično oporišče. Na vajah je sodelovalo okoli 200 ruskih vojakov z oklepniki. Gre za prve skupne vojaške vaje Srbije in Rusije.

Čeprav so bile vojaške vaje načrtovane že na začetku letošnjega leta, pa se je glede njih srbska vojska vseeno zavila v molk, kar domači mediji pripisujejo bojazni pred negativnimi odzivi zahodnih držav zaradi trenutne krize v Ukrajini in slabih odnosov med Evropsko unijo ter Rusijo.

"Nobenih skrivnosti ni glede teh vaj," je odvrnil srbski obrambni minister Bratislav Gašić na namigovanja o poskusih vlade v Beogradu, da vojaških vaj ne obeša na veliki zvon, ker se boji negativnih reakcij zahodnih zaveznic. "Srbski narod skrbi, kako bomo ubranili našo nevtralnost, a o tem nas v tujini nihče ne povpraša," je še dejal.

Sledijo vaje z Američani
Srbija je marca leta 2012 postala kandidatka za članstvo v Evropski uniji in na začetku letošnjega leta začela pristopna pogajanja. Z Natom sicer sodeluje, vendar nima nikakršnega namena članstva v zavezništvu, ki je leta 1999 izvedlo bombardiranje Srbije in pregnalo njene sile s Kosova. Konec meseca so napovedane vojaške vaje na jugu Srbije, v katerih naj bi sodelovali pripadniki ameriške narodne garde.

Rusija je tradicionalna zaveznica Srbije in državi sta leta 2010 podpisali dogovor o vojaškem sodelovanju. V okviru tega dogovora sta v Nišu na jugu Srbije odprli skupni center, ki je namenjen odzivanju na naravne nesreče.

Zaradi tesnih vezi z Rusijo so se oblasti v Beogradu znašle na udaru kritik iz Bruslja, ki zahteva od Srbije, da se jasno opredeli do politike Evropske unije, ki je skupaj z ZDA uvedla sankcije proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini.