Srbi so zaradi Putina prestavili praznovanje obletnice. Foto: Reuters
Srbi so zaradi Putina prestavili praznovanje obletnice. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Aleksandar Vučić
Putin se je srečal tudi z Vučićem. Foto: Reuters
Beograd
Nikolić je Putina odlikoval za izredne zasluge pri razvijanju in poglabljanju prijateljskih odnosov med Rusijo in Srbijo. Foto: Reuters
V Beogradu navdušen sprejem za Putin
V Beogradu vojaška parada s Putinom

Gre za prvo vojaško parado v Beogradu po skoraj treh desetletjih, na kateri sodeluje več tisoč pripadnikov vseh rodov srbske vojske. Organizatorji pričakujejo okoli 100.000 obiskovalcev. Čeprav je uraden datum osvoboditve Beograda 20. oktober 1944, pa je bil očitno obisk ruskega predsednika zadosten razlog, da so parado z naslovom Korak zmagovalcev pripravili štiri dni pred obletnico.

Kot so sporočili organizatorji, Putinova navzočnost na paradi simbolizira zavezniško enotnost v drugi svetovni vojni, saj so pri osvobajanju Beograda sodelovale tudi sile sovjetske Rdeče armade.

Putinov obisk poteka v času najbolj napetih odnosov med Rusijo in Zahodom po koncu hladne vojne zaradi krize v Ukrajini, kjer se proruski uporniki spopadajo z ukrajinsko vojsko za nadzor vzhoda države. ZDA in Evropska unija, ki so proti Rusiji zaradi njenega vpletanja v ukrajinsko krizo uvedle sankcije, vsekakor ne gledajo z naklonjenostjo na prihod Putina v Srbijo, ki svojo prihodnost vidi v EU-ju.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić in Putin sta pred parado položila venec k spomeniku padlim sovjetskim vojakom. Med bitko za Beograd je bilo ubitih 31.000 sovjetskih vojakov. Nikolić je Putinu podelil red Republike Srbije, ki je najvišje državno odlikovanje.

Iskreno prijateljstvo med državama
Srbijo in Rusijo povezujejo iskreno in veliko prijateljstvo, skupna preteklost in dobra prihodnost, sta po pogovorih izpostavila srbski in ruski predsednik. Po besedah Nikolića je pomoč Rusije glede ohranitve srbske ozemeljske suverenosti in integritete, še posebno ko gre za Kosovo, dragocena. "Rusija je za Srbijo velika zaveznica, sodelavka in partnerica," je dejal.

Putin je glede Kosova dejal, da uradna Moskva sledi načelnemu stališču, ki ne temelji samo na prijateljskih odnosih med državama, pač pa tudi na mednarodnem pravu. "To načelno stališče se ne bo spremenilo," je zagotovil.

Putin se je srečal tudi s predsednikom srbske vlade Aleksandrom Vučićem, ki je izpostavil, da je blagovna menjava med državama dosegla 26 milijard ameriških dolarjev. Dodal je, da je Srbija edina evropska država, ki lahko izvaža svinjsko meso v Rusko federacijo. "Mislim, da je za Srbijo ugoden trenutek, da zavzame položaj na ruskem tržišču," je dejal Putin.

"Rusija bo tako kot v preteklosti v Srbiji vedno videla svojo najtesnejšo zaveznico," je še dejal ruski predsednik.

Mešani občutki do Rusije
Čeprav je bil povabljen, je ameriški veleposlanik v Beogradu Micahel Kirby sporočil, da se parade ne bo udeležil. Srbski premier Aleksandar Vučić je povedal, da je po telefonu govoril z ameriškim podpredsednikom Joejem Bidnom, s katerim sta ugotovila znatno izboljšanje odnosov med obema državama 15 let po tem, ko so bile ZDA na čelu Natovih zračnih napadov na Srbijo zaradi njenih dejanj na Kosovu.

Srbija v Rusiji vidi svojo tesno zaveznico, ki je s svojim statusom stalne članice Varnostnega sveta pripomogla, da Kosovo ni postalo član Združenih narodov, obe državi pa vežejo tudi slovanske korenine in pravoslavna vera. Za Putina je obisk pomemben, saj si še vedno obeta plinske pogodbe z balkanskimi državami.

Srbija je zaradi ukrajinske krize v precepu, saj je po eni strani kandidatka za članstvo v EU-ju in se leta 2020 vidi v povezavi, po drugi strani pa se ni priključila državam, ki so proti Rusiji uvedle sankcije, zaradi česar je bila deležna kritik Bruslja.

Srbi z mešanimi občutki gledajo na Putinovo udeležbo na paradi in na odnose z Rusijo. "Rusija je naša mati in ruski predsednik si zasluži parado z obletnico osvoboditve ali brez nje," je dejal 56-letni Miroslav Lazić. Mlajši prebivalci ne čutijo take naklonjenosti do Rusije. "Sramota je, da so obletnico premaknili na štiri dni prej, in ta dež je božja kazen," je dejal 29-letna Aleksandra Pašić. "Vlada je preveč uslužna do Rusije, ki je naša zaveznica le, ko ji to ustreza," je še dodala.

V Beogradu navdušen sprejem za Putin
V Beogradu vojaška parada s Putinom