Francoski predsednik Francois Hollande se je zavzel za poostreno varnostno zakonodajo. Foto: Reuters
Francoski predsednik Francois Hollande se je zavzel za poostreno varnostno zakonodajo. Foto: Reuters
Satirični tednik je znova razburil z izzivalno naslovnico: "Leto dni pozneje: Morilec še vedno na begu." Foto: Reuters
V Franciji in drugje potekajo različne spominske slovesnosti. Foto: Reuters
Mineva leto dni od napada na Charlie Hebdo
Leto po napadu na Charlie Hebdo

Francijo vse od takrat pretresa islamistično nasilje - med najhujšimi je napad na treh različnih krajih v Parizu, v katerih so 13. novembra lani islamski skrajneži ubili 130 ljudi.

Napadi so pred letom dni sprožili ogorčenje Francozov, evropskega in svetovnega političnega vrha. Ob obletnici tragedije je Charlie Hebdo v sredo objavil posebno izdajo v milijonski nakladi, ki je razburila z izzivalno naslovnico:"Leto dni pozneje: Morilec še vedno na begu."


V dveh napadih ubitih 17 ljudi

Tistega usodnega 7. januarja sta nekaj minut pred poldnevom brata Cherif in Said Kouachi, oborožena s kalašnikovkama, vstopila v prostore uredništva satiričnega tednika Charlie Hebdo in začela streljati. Med 12 žrtvami so bili nekateri izmed najbolj znanih francoskih karikaturistov.

Napadalca, ki ju je policija po dveh dneh iskanja v siloviti akciji ubila, sta bila v stiku še z enim napadalcem - Amedyjem Coulibalyjem. Ta je dan po napadih na Charlie Hebdo na jugu Pariza ubil policistko, dan pozneje pa za talce zajel stranke v judovskem supermarketu na vzhodu francoske prestolnice in ubil še štiri ljudi.

Na tnalu tudi Abu Bakr Al Bagdadi
Charlie Hebdo je znan po objavah provokativnih karikatur političnih in verskih voditeljev, med njimi tudi preroka Mohameda, kar je pred leti izzvalo bes številnih muslimanov po svetu. Zadnja karikatura se je norčevala iz voditelja skrajne skupine Islamska država Abuja Bakra Al Bagdadija.

Charlie Hebdo je, skupaj s še nekaterimi drugimi evropskimi revijami, z objavo karikatur preroka Mohameda sicer v preteklosti večkrat povzročil hudo razburjenje in jezo v muslimanskem svetu. Tudi po napadu ni odnehal. Teden dni pozneje je namreč izšel z naslovnico, na kateri je bil prerok Mohamed s solzo v očeh in z napisom "Vse je odpuščeno". Prodali so kar 7,4 milijona izvodov, medtem ko so v več muslimanskih državah potekali protesti.

Hollande za zaostritev zakonodaje
Francoski predsednik Francois Hollande je danes v govoru ob prvi obletnici terorističnih napadov na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo pozval k boljšemu sodelovanju in delitvi informacij francoskih varnostnih služb, s čimer bi preprečili teroristične napade, in se zavzel za poostreno varnostno zakonodajo.

Mnogi med terorističnimi napadalci so bili znani francoskim varnostnim službam, saj so sodelovali z islamskimi skrajneži. Od napadov na Charlie Hebdo so v Franciji odredili omejitve potovanja za skoraj 200 ljudi, ravno zato, da bi jim preprečiti pridružitev Islamski državi (IS) v Siriji ali Iraku, je spomnil Hollande.

Francoska vlada trenutno pripravlja spremembo ustave in zakon, ki bo ob neposrednih grožnjah med drugim omogočal preiskavo vozil v bližini kraja, kjer bi lahko bila teroristična celica. Prav tako naj bi uvedli spremembe, v skladu s katerimi bodo lahko policisti imeli pri sebi orožje, tudi ko ne bodo na službeni dolžnosti. Hollande je ponovil, da bodo enote v policiji in žandarmeriji okrepili s 5.000 novimi zaposlenimi.

15 let zapora za Salima Benghalema
Ob obletnici pa so so na sodišču v Parizu pomembnega francoskega člana Islamske države (IS) 35-letnega Salima Benghalema, ki je bil povezan z napadalcema na Charlie Hebdo, v odsotnosti obsodili na 15 let zapora. Zanj je sicer razpisan mednarodni nalog za aretacijo. Benghalem naj bi bil eden od ječarjev zahodnih novinarjev in humanitarnih delavcev, ki jih je v Siriji usmrtila IS, sodeloval pa naj bi tudi z Mehdijem Nemmouchejem, ki je izvedel smrtonosni napad na judovski muzej v Bruslju leta 2014.

Mineva leto dni od napada na Charlie Hebdo
Leto po napadu na Charlie Hebdo