Pred šolama, ki so ju obiskovali otroci, so se že zjutraj zbrali starši, sošolci in prijatelji. Foto: Reuters
Pred šolama, ki so ju obiskovali otroci, so se že zjutraj zbrali starši, sošolci in prijatelji. Foto: Reuters
Nesreča
Avtobus je bil eden izmed treh, ki so potovali skupaj. Druga dva sta se varno vrnila v Belgijo. Foto: EPA
Uničen avtobus
Sprednji del avtobusa je povsem zmaličen. Foto: Reuters
Tragična nesreča belgijskega avtobusa
Avtobus trčil v steno predora v Švici

Okoli 12 let stari otroci iz flamskih belgijskih vasi Lommel in Heverlee so se vračali v domovino po smučanju v Val d'Anniviersu v švicarskih Alpah, ko so ponoči z avtobusom trčili v steno predora v bližini mesta Sierre v kantonu Valais.

Z avtobusom se je peljalo 52 ljudi, od tega večinoma otrok iz dveh šol v Belgiji, ene v bližini meje z nizozemsko in ene v bližini Bruslja. Na avtobusu je bilo tudi devet nizozemskih otrok.

Nekatere od ranjenih otrok, med katerimi jih je nekaj huje poškodovanih, so prepeljali v bolnišnice v Laussanni, Bernu in drugih švicarskih mestih. Oblasti pričakujejo, da bodo v Švico prišli številni starši otrok. Več otrok je še vedno v smrtni nevarnosti, med njimi so trije v komi.

Kaj je šlo narobe?
Sprednji del avtobusa je bil v nesreči popolnoma zmaličen in več potnikov je bilo ujetih v pločevini. Na prizorišču nesreče se je celo noč trudilo okoli 200 policistov, gasilcev, zdravnikov in reševalcev. Ranjene so prepeljali z 12 reševalnimi vozili in osmimi helikopterji.

Vzrok nesreče še ni znan, policija pa je že sprožila preiskavo. V nesreči sta umrla oba voznika avtobusa.

Belgijski minister za promet Melchior Wathelet je poudaril, da ni verjetno, da bi do nesreče prišlo zaradi utrujenosti voznikov. Po njegovih besedah sta voznika v Švico prispela dan pred odhodom, tako da sta imela dovolj časa za počitek.

"Zgleda, da so se držali določil o času vožnje," je dejal minister in pojasnil, da je šlo za "avtobus najnovejše izdelave, ki je izpolnjeval vse priporočene varnostne kriterije in je med drugim imel tudi varnostne pasove". Avtobus je bil sicer star deset let.

"Žalosten dan za vso Belgijo"
"Premier je z veliko grozo sprejel obvestilo o grozoviti nesreči, ki se je zgodila v Švici," so v izjavi za javnost zapisali v kabinetu belgijskega premierja Elia Di Rupa, ki se je odpravil v Švico. "To je žalosten dan za vso Belgijo," je še dejal. "Razglašen je dan nacionalnega žalovanja po tej grozni katastrofi," so sporočili iz belgijske vlade in dodali, da bodo podrobnosti objavili kasneje.

Belgijsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da bodo sorodnike žrtev v Švico prepeljali z dvema letaloma. Kraj nesreče si bo ogledal tudi belgkijski kralj Albert II., ki je sporočil, da je ob nesreči globoko pretresen.

Podjetje Top Tours, lastnica avtobusa in opereter potovanja, doslej še ni objavilo nobenega sporočila za javnost ali dalo podrobnejših informacij o nesreči. Nesreča avtobusa, ki je bil star deset let, se je zgodila, ko se je avtobus z otroki, ki so se vračali s smučanja, zaletel v steno predora v bližini kraja Sierre južno od Berna.

Pretresena Švica in EU
Gre za eno najhujših prometnih nesreč v Švici od leta 1982, ko je vlak na železniškem prehodu trčil v avtobus in je umrlo 39 nemških turistov. V kantonu Valais se je najhujša nesreča zgodila leta 2005, ko je avtobus zgrmel v globel in je umrlo 12 ljudi, 15 pa jih je bilo ranjenih.

"V Valaisu nikoli nismo videli tako resne nesreče, kot je ta, in verjetno tudi v Švici ne," je povedal tiskovni predstavnik policije Renato Kalbermatten.

V švicarskem parlamentu so se žrtvam poklonili z minuto molka, enako pa so storili tudi poslanci v Evropskem parlamentu.

Zaradi nesreče je belgijskemu premierju izrazil sožalje predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "Ta tragičen dogodek je še toliko bolj dramatičen ob dejstvu, da je bila večina žrtev otrok," je v sporočilu za javnost zapisal Barroso.

Tragična nesreča belgijskega avtobusa
Avtobus trčil v steno predora v Švici