V Riu de Janeiru so protestniki zažgali osem avtobusov. Foto: Reuters
V Riu de Janeiru so protestniki zažgali osem avtobusov. Foto: Reuters
Brazilija
Brazilija tone vse globlje. Foto: Reuters

Večji del petka je stavka minila mirno. Veliko ljudi je ostalo doma, saj so bile šole, banke in trgovine po vsej državi zaprte. K stavki so pozvali sindikati, ki se ne strinjajo s predlagano pokojninsko reformo, ki predvideva dvig upokojitvene starosti in zmanjšanje nekaterih ugodnosti. Vlada predsednika Michela Temerja po drugi strani zatrjuje, da je reforma nujna, saj bi se v nasprotnem primeru lahko sesul pokojninski sistem.

Proti večeru so se na ulicah večjih mest začeli zbirati opozicijski protestniki, ki so vzklikali gesla proti Temerju. V Riu de Janeiru so se zborovanja spremenila v nasilje, zato je policija protestnike skušala razgnati s solzivcem, ti pa so nanje metali kamenje. Zagorelo je osem avtobusov. V največjem brazilskem mestu Sao Paulu pa se je več tisoč protestnikov odpravilo pred Temerjevo zasebno rezidenco. Tudi to množico je policija razgnala s solzivcem.

Predsednik Temer je izjavil, da incidente obžaluje, a da bo nadaljeval prizadevanja za "moderniziranje države". "Brazilski delavci in vlada morajo delati skupaj, da nam bo uspelo spraviti državo iz najhujše recesije v zgodovini," je dodal po poročanju BBC-ja.

Rekordna stopnja brezposelnosti
Stopnja brezposelnosti v državi se je namreč v prvem letošnjem četrtletju še poglobila in dosegla rekordnih 13,7 odstotka, poroča STA. Brez dela je že več kot 14 milijonov ljudi. V rastoči stopnji brezposelnosti se zrcali recesija, s katero se že dve leti bojuje Brazilija. Nepriljubljeni predsednik Temer poudarja, da so za izhod iz krize in zagon gospodarstva potrebne reforme, a ga pri odločitvah omejuje rastoča opozicijska levica.

Leta 2015 se je brazilsko gospodarstvo skrčilo za 3,8 odstotka, po pričakovanjih pa je bil upad BDP-ja lani 3,5-odstoten. Gre za največjo recesijo v zadnjem stoletju, kljub temu pa tako brazilska centralna banka kot vlada napovedujeta, da se bo država letos vrnila k minimalni rasti.

Temer se je na oblast zavihtel lani, potem ko je kongres odstavil takratno predsednico Dilmo Rousseff. Njegov mandat bo trajal do decembra leta 2018.