Po zadnjih informacijah je oblast v državi prevzela vojska, ki je razpustila parlament in vlado. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Po zadnjih informacijah je oblast v državi prevzela vojska, ki je razpustila parlament in vlado. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Burkina Faso
Skupinska fotografija protestnikov iz studia državne televizije. Foto: Reuters
Ouagadougou
Protestniki so prebili varnostni obroč okoli parlamenta. Foto: Reuters
Parlament v Ouagadougouju
Parlament je padel v roke nasprotnikov predsednika. Foto: Reuters

Compaoré je pooblastil poveljnika oboroženih sil, da nadzoruje uvedbo izrednih razmer po vsej državi. Opozicijo je pozval h končanju protestov in obljubil pogovore z vsemi za končanje kriz v eni najrevnejših držav.

Oblast prevzela vojska
Po zadnjih informacijah je oblast v državi prevzela vojska, ki je razpustila parlament in vlado. Ustanovili so prehodno telo, ki bo začasno vodilo državo. "Prehodno telo bo v naslednjih 12 mesecih povrnilo ustavni red," je v sporočilu za javnost, ki ga je na novinarski konferenci v prestolnici Ouagadougou prebral predstavnik vojske, zapisal načelnik generalštaba Nabere Honore Traore. Vojska je tudi razglasila policijsko uro, ki bo veljala od 19. do 6. ure.

Protesti v prestolnici Ouagadougou potekajo že ves teden in so doživeli vrhunec danes, ko bi moral parlament glasovati o možnosti spremembe ustave, s čimer bi lahko Compaoré na volitvah prihodnje leto znova kandidiral za petletni mandat. Vlada je zaradi protestov nato umaknila ta predlog.

63-letni Compaoré je na oblast prišel z državnim udarom leta 1987 in od takrat slavil na štirih spornih volitvah.

Po današnjem opustošenju parlamenta so se protestniki odpravili še proti mestni hiši in sedežu vladajoče stranke ter v poslopjih podtaknili ogenj. Ko so se napotili proti predsedniški palači, je policija na njih iz helikopterja spustila solzivec.

Vojaki se pridružujejo protestnikom
Varnostne sile so proti protestnikom uporabile prave naboje. Iz Ouagadougouja poročajo o eni smrtni žrtvi. Po nekaterih poročilih so se protestnikom pridružili tudi nekateri pripadniki vojske in nekdanji obrambni minister, general Kouame Lougue, od katerega protestniki zahtevajo, da prevzame vodenje države.

Glavni opozicijski voditelj Zephirin Diabre je vojsko pozval, naj se pridruži ljudstvu.

Državna televizija je prenehala oddajati, potem ko so se protestniki opustošili tudi njeno poslopje. Letališča po vsej državi so zaprta.

"30. oktober je za Burkina Faso črna pomlad, tako kot je bila arabska pomlad," je dejal opozicijski aktivist Emile Pargui. Opozicija je zaradi namere Compaoréja prebivalce pozvala k civilni nepokorščini.

Svarilo drugim afriškim voditeljem
Compaoré velja za tesnega zaveznika ZDA in nekdanje kolonialne oblastnice Francije, ki Burkina Faso uporabljajo za operacije proti islamskim skrajnežem, ki delujejo na območju Sahela. A tako ZDA, Francija kot Evropska unija so predsednika pozvale, naj opusti načrte za podaljšanje svoje vladavine.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je v Burkina Faso poslal posebnega odposlanca, da bi pomagal končati val nasilja. Odposlanec Mohamed Ibn Chambas bo v petek prispel v državo v okviru skupne mirovne misije Afriške unije in Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas).

Razmere v Burkina Fasu pozorno spremljajo v več afriških državah, saj se najmanj štirje državni voditelji pripravljajo ali razmišljajo o podobnih spremembah za podaljšanje vladavine, med drugim v Burundiju in Demokratični republiki Kongo.