Po poročanju časopisa East Africa Standard naj bi Kenyatta na sedežu svojega volilnega štaba že v noči na soboto proslavljal zmago. Foto: EPA
Po poročanju časopisa East Africa Standard naj bi Kenyatta na sedežu svojega volilnega štaba že v noči na soboto proslavljal zmago. Foto: EPA
Priprave na konklave v polnem zamahu

Kenijska volilna komisija je sporočila, da je po vseh preštetih glasovih Kenyatta prejel 50,03 odstotka glasov, kar je 6.173.433 od skupno 12.338.667 volilnih glasov, s čimer si je zagotovil zmago že v prvem krogu.

Njegov največji nasprotnik Raila Odinga, ki je prejel 43,3 odstotka ali 5.340.546 volilnih glasov, je že napovedal uradno pritožbo, saj meni, da ima kenijski volilni sistem še vedno veliko pomanjkljivosti, zaradi česar je težko verjeti zanesljivosti volilnih izidov.

Zanimivo je tudi to, da sta se nad nepravilnostmi nad izvedbo volitev pritožila oba predsedniška kandidata, torej tako Kenyatta kot Odinga.

Krvave volitve
Sicer pa so bile ponedeljkove predsedniške volitve v Keniji prve po letu 2007, ko je bil za predsednika znova izvoljen zdajšnji predsednik Mkwai Kibaki. Volitvam je sledilo nasilje, v katerem je življenje izgubilo 1.200 ljudi.

Sojenje Kenyatti v Haagu bo julija
Uhuru Kenyatte, ki je sin prvega kenijskega predsednika, bo imel v svojem mandatu kar nekaj težav z zahodnimi državami, piše BBC. Mednarodno kazensko sodišče (ICC) ga je namreč obtožilo zločinov proti človečnosti, sojenje v Haagu pa se bo začelo julija letos.

Kenyatta je osumljen organiziranja nasilja, pobojev in posilstev, ki so se zgodili po volitvah leta 2007 in v katerih je bilo ubitih najmanj tisoč ljudi, 600.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Volilni sistem še vedno poln nepravilnosti
Kenija je spremenila svoj volilni sistem ravno zato, da bi se izognila prirejanju izidov volitev in morebitnim izgredom ter nasilju, ki je izbruhnilo po volitvah pred šestimi leti. A volilna komisija je znova osumljena nepravilnosti, ki so predvsem tehnične narave. Med njimi so napake v računalniškem programu za štetje glasov, zaradi česar so začeli v sredo glasovnice šteti ročno.

Po kenijskem volilnem sistemu mora zmagovalec doseči več kot 50 odstotkov glasov, da bi se izognil drugemu krogu volitev.

Priprave na konklave v polnem zamahu