Nastal je spor o tem, ali v volilni izid vključiti tudi neveljavne glasovnice. Foto: EPA
Nastal je spor o tem, ali v volilni izid vključiti tudi neveljavne glasovnice. Foto: EPA
Kenija
Kenyatta in Odinga sta bila na prejšnjih volitvah tesna zaveznika, danes pa sta polna obtožb na račun drug drugega. Foto: EPA
Vodja opazovalcev EU-ja Lojze Peterle o volitvah v Keniji

51-letni Kenyatta, dozdajšnji namestnik premierja, je prejel 53 odstotkov glasov, njegov najresnejši tekmec, 68-letni premier Raila Odinga, pa 42 odstotkov. Na tretjem mestu je s tremi odstotki Musailia Mudavadi, drugih pet kandidatov pa ni doseglo enoodstotne podpore. Opazovalci sicer opozarjajo, da so za zdaj znani predvsem podatki z volišč na območjih, ki veljajo za Kenyattove utrdbe. Volilna udeležba je bila več kot 70-odstotna, veliko težav pa povzroča nov, elektronski volilni sistem.

Kenyatta: Obtožba ne vpliva na moje delo
Če bo Kenyatta tudi na koncu slavil, se bo znašel v nezavidljivem položaju, saj ga bremenijo hude obtožbe, zaradi katerih bi lahko pri sodelovanju naletel na gluha ušesa številnih držav. Mednarodno kazensko sodišče (ICC) ga je namreč obtožilo zaradi njegove domnevne vloge pri organiziranju pobojev, posilstev in nasilja po volitvah leta 2007.

A sam ovir ne vidi. Dejal je: "Če bom izvoljen, obtožba ne bo vplivala na mojo zmožnost opravljanja predsedniške funkcije. S tem se nihče ne bi smel ukvarjati. Mednarodna skupnost mora upoštevati želje Kenijcev. Če bom zmagal, je to notranja zadeva, ki kaže suvereno in demokratično voljo Kenijcev."

Keniji, ki je priljubljena turistična destinacija z rastočim gospodarstvom - največjim v vzhodni Afriki, se tako obeta, da bo šla po poti Sudana, edine države, ki je izvolila predsednika, proti kateremu je vložena obtožnica ICC-ja. Zaskrbljenost je izrazil tudi Kenyattov glavni tekmec in nekdanji tesni zaveznik, premier Odinga, ki je dejal, da bo Kenyatta "vodil vlado prek Skypa iz Haaga".

Preprečiti nasilje
Ponedeljkove volitve so bile sicer pomemben preizkus za Kenijo, saj so bile prve, odkar je to afriško državo pred več kot petimi leti pretreslo krvavo povolilno nasilje. Nemiri po predsedniških volitvah leta 2007 so zahtevali več kot 1.100 življenj in vodili v razselitev več kot 600.000 ljudi.

Mednarodni opazovalci so svarili, da je tveganje za ponoven izbruh nasilja tudi tokrat veliko, zato so se ves čas in se še vrstijo pozivi k zadržanosti in miru. Nasilje, ki je spremljalo ponedeljkovo glasovanje, je terjalo najmanj 19 življenj.

"Močan gospodarski potencial Kenje"
Opazovalno misijo Evropske unije v Keniji vodi evropski poslanec iz Slovenije Lojze Peterle, ki je v pogovoru za Odmeve dejal, da razume navdušenje Kenijcev, ki so v tako velikem številu prišli na volitve in vztrajali v dolgih, tudi nekaj kilometrskih vrstah, da bi izrazili svojo politično voljo. "S tem so tudi pokazali, da si ne želijo ponovitve dogodkov izpred petih let, ko je po volitvah sledilo nasilje, ki je zaznamovalo to državo in jo gospodarsko potisnilo navzdol".

Kaj pa bi Evropa lahko storila za boljšo Kenijo? "Kenija je za EU zelo pomembna partnerica, ne samo zaradi gospodarskega potenciala in zelo zanimive geografske lege. Gre za državo, ki bo, če bo tukaj mir, del območja, ki bo eno najhitreje gospodarsko napredujočih po svetu v prihodnje. Tukaj vidim močan gospodarski potencial, veliko volje in znanja, da gre Kenija naprej in za Evropsko unijo je že dejstvo, da tukaj opazujemo volitve, izraz partnerskega odnosa. Za Evropsko zvezo je torej Kenija izredno pomemben dejavnik, zato je v našem interesu, da demokracija in socialno-tržna ekonomija ter pravna država dobro delujejo," je dejal Peterle.

Vodja opazovalcev EU-ja Lojze Peterle o volitvah v Keniji