Gradnja muzeja je stala okoli 700 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Gradnja muzeja je stala okoli 700 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Ganljive slovesnosti ob odprtju muzeja, ki bo za javnost odprt od 24. maja, so se udeležili številni politiki, sorodniki žrtev, gasilci in reševalci. Foto: EPA
"Nobeno dejanje ne more zlomiti močnega značaja naše države," je v govoru poudaril ameriški predsednik Barack Obama. Foto: EPA
Na ogled je več kot 12.500 predmetov. Foto: EPA
Muzej, posvečen žrtvam 11. septembra

"Nič nas ne more zlomiti," je v govoru dejal ameriški predsednik in poudaril pomen požrtvovalnosti in nesebičnosti, ki so ju pred skoraj 13 leti pokazali gasilci, reševalci in številni drugi, ki so pomagali pri odpravi posledic terorističnega napada.

Slovesnosti so se poleg številnih žrtev svojcev, gasilcev in reševalcev udeležili tudi guverner zvezne države New York Andrew Cuomo, njegov predhodnik George Pataki, nekdanji župan mesta Rudy Giuliani in sedanji župan Bill de Blasio ter tudi njegov predhodnik Michael Bloomberg, ki je predsednik muzeja.

Prostore muzeja, posvečenega skoraj 3000 žrtvam najhujšega terorističnega napada na ameriških tleh, so uredili v ogromni sobani pri temeljih nekdanjih dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra. Obama je ob odprtju izrazil globoko hvaležnost vsem, ki so sodelovali pri odprtju "tega svetega kraja okrevanja in upanja."

Gradnja muzeja je trajala tako dolgo tudi zaradi različnih pogledov o tem, kako bi bilo najprimerneje počastiti spomin na nedolžne žrtve napada.

Na ogled več kot 12.500 predmetov
Muzej je postavljen 20 metrov pod zemljo na površini več kot 10.000 kvadratnih metrov, v njem pa je več kot 12.500 razstavnih predmetov, od uničenega gasilskega avtomobila, ki simbolizira 343 padlih gasilcev, stebra ene od stolpnic WTC-ja z napisi policijskih in gasilskih postaj, oblačil in drugih osebnih predmetov žrtev, delov letal, antene z vrha WTC-ja do stopnic, po katerih so ljudje bežali na varno. Na ogled je 23.000 fotografij, 580 ur videoposnetkov in 1970 tonskih posnetkov, ki se vrtijo pod spominskim parkom, postavljenim na površini v odtisu obeh porušenih stolpnic WTC-ja. Slišijo se mrzlični pogovori med reševalci, policijske sirene in poslovilni telefonski klici žrtev svojcem. Predvajajo pa tudi posnetke napadov, ljudi, ki padajo oziroma skačejo s stolpnic in bežijo pred prahom in ruševinami stolpnic.

Gradnja je stala 700 milijonov dolarjev
Postavitev spominskega parka in muzeja je stala 700 milijonov dolarjev, od česar so polovico zbrali s prostovoljnimi prispevki. Muzej pričakuje, da bo s prodanimi vstopnicami na leto zbral 40 milijonov dolarjev, kar ne bo pokrilo niti stroškov obratovanja, ki so ocenjeni na 60 milijonov dolarjev na leto.

Muzej oživlja spomin na prvi bombni napad na WTC leta 1993, v katerem je umrlo šest ljudi ter napade s štirimi potniškimi letali, ki jih je 11. septembra 2001 ugrabilo 19 teroristov Al Kaide. Dve letali sta uničili stolpnici WTC-ja, eno je treščilo v Pentagon, četrto, namenjeno kongresni palači v Washingtonu, pa je po uporu potnikov padlo na travnik v Pensilvaniji.

Muzej, posvečen žrtvam 11. septembra