Prekinjene so številne povezave s prizadetim območjem. Foto: EPA
Prekinjene so številne povezave s prizadetim območjem. Foto: EPA
Katastrofalen potres na Kitajskem

Žarišče potresa je bilo v bližini mesta Jaan in po zadnjih podatkih je v njem umrlo 156 ljudi. Uničenih je najmanj 10.000 domov, sprožili pa so se številni zemeljski plazovi.

Na prizadeto območje so oblasti poslale okoli 7.500 vojakov in policistov. Na poti je tudi 30.000 šotorov in 50.000 odej.

Potres je prizadel gorato območje, od koder poročajo, da so po potresu številne ceste postale neprevozne. Oslabljene so tudi telefonske povezave.

Po poročanju medijev so ljudje po potresu pritekli na ulice, zaviti v odeje, številne zgradbe pa so se porušile.

Prebivalec mesta Čengdu, ki živi v 13. nadstropju zgradbe, je lokalnim medijem povedal, da se je zgradba tresla okoli 20 sekund, videl pa je, kako je s sosednjih zgradb odpadal omet.

Območje potresa je že obiskal kitajski premier Li Kečjang.

Leta 2008 je pokrajino Sečuan prizadel katastrofalen potres, v katerem je umrlo 87.000 ljudi, pet milijonov pa jih je ostalo brez domov. Tokratni potres je imel po ocenah kitajskih seizmologov magnitudo 7,0. Ameriški kolegi so namerili nekoliko manjšo magnitudo - 6,6.

Glavnemu potresu je sledilo več kot 260 popotresnih sunkov, od katerih sta dva presegla magnitudo 5,0.

Tla so se tresla tudi na daljnem vzhodu Rusije, ko je Kurilske otoke prizadel potres z magnitudo 6,3. Žarišče je bilo okoli 130 kilometrov vzhodno od Severo-Kurilska, v mestu pa je prišlo do izpada električne energije.

Katastrofalen potres na Kitajskem