Kopti predstavljajo okoli deset odstotkov prebivalstva v 80-milijonskem, večinsko muslimanskem Egiptu. Foto: Reuters
Kopti predstavljajo okoli deset odstotkov prebivalstva v 80-milijonskem, večinsko muslimanskem Egiptu. Foto: Reuters

V napadu v egiptovski prestolnici je bilo ranjenih 78 ljudi, dva sta v kritičnem stanju, večina pa je utrpela zlome in udarnine. Napad naj bi se zgodil, ker je skupina protestnikov nekemu moškemu domnevno onemogočila, da bi se peljal mimo.

Okoli 100 moških je na nekaj sto spečih protestnikov v soboto pozno zvečer začelo metati molotovke, protestniki pa so se odzvali z metanjem kamenja. V nasilju je bilo zažganih tudi nekaj avtomobilov. Policija in vojska sta množico skušali razgnati s streli v zrak, aretirali pa sta najmanj 15 napadalcev.

Papež: Nasilje škodi ugledu protestnikov
Papež Šenuda III., poglavar Koptske cerkve, je pozval k "takojšnjemu končanju protestov". Razmere so presegle izražanje mnenja, saj so se med protestnike pomešali drugi, zaradi česar so razmere bolj zaostrene, je poudaril Šenuda III. Poudaril je, da nasilje, ki je nastalo, škodi ugledu Egipta in protestnikov.

Koptski kristjani so pred stavbo državne televizije in radia začeli protest po krvavih spopadih med muslimani in kristjani pred dobrim tednom dni, v katerih je bilo ubitih 15 ljudi, še 230 je bilo ranjenih.

Nasilje med muslimani in kristjani v Egiptu v zadnjih mesecih postaja vse pogostejše in ob vedno večjem kriminalu predstavlja velik izziv za egiptovske oblasti po odstopu nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka 11. februarja.