Giffordsova je še vedno v kritičnem stanju, zdravniki pa upajo, da bo preživela. Foto: Reuters
Giffordsova je še vedno v kritičnem stanju, zdravniki pa upajo, da bo preživela. Foto: Reuters
Jared Lee Loughner
Domnevni storilec, 22-letni Jared Lee Loughner, naj bi imel duševne težave. Foto: Reuters
Tucson
Policija še preiskuje podrobnosti napada, ki je pretresel tudi ameriški politični vrh. Foto: Reuters
Napad na kongresnico

Moški, ki je v soboto vdrl na politično zborovanje v mestu Tucson v Arizoni, je hudo ranil Giffordsovo in ubil šest ljudi.

Politično zborovanje, ki ga je 40-letna Giffordsova, ki prihaja iz vrst demokratov, poimenovala "Kongres na vaši ulici" (Congress on your corner), je potekalo v nakupovalnem središču Safeway v Tucsonu, ko je tja vdrl oborožen moški in začel streljati na množico ljudi, ki se je zbrala na zborovanju. Napadalec naj bi izstrelil najmanj 20 nabojev, s strelom v glavo je hudo ranil Giffordsovo. Med smrtnimi žrtvami strelskega pohoda sta bila tudi devetletna deklica in zvezni sodnik John Roll.

Giffordsovo so takoj odpeljali v bolnišnico Tucson University Medical Center in jo operirali. Zdravniki so povedali, da ima kongresnica hude poškodbe možganov, saj ji je naboj prestrelil prav možgane. Giffordsova lahko sledi preprostim zdravnikovim navodilom, kot je na primer dvig dveh prstov.

Zdravniki Giffordsovo ohranjajo v umetni komi in jo redno zbudijo, da preverijo njen napredek. Pred bolnišnico se je že zbralo ogromno ljudi, ki so za kongresnico prižigali sveče in molili za njeno okrevanje.

Napadalec si je za tarčo izbral prav Giffordsovo
Oboroženi moški, 22-letni Jared Lee Loughner, je skušal po streljanju zbežati s prizorišča, a so ga prestregli mimoidoči in ga obvladali, nato pa ga je prijela policija. Motiv napada še ni znan, a policija trdi, da je bila tarča prav kongresnica.

Proti Loughnerju so že vložili obtožnico v petih točkah, med katerimi ga ena bremeni poskusa atentata. Obtožnico so vložili na zveznem sodišču v Tusconu.

Policija je sporočila, da je imel napadalec "težko preteklost" in da je imel duševne težave. Direktor zveznega preiskovalnega urada Robert Mueller meni, da drugi človek, ki ga iščejo in naj bi bil povezan z Loughnerjem, ni neposredno vpleten v napad.

Zvezni preiskovali urad FBI že preiskuje videoposnetke, ki so na spletni strani YouTube objavljeni pod imenom Jared Lee Loughner in kjer domnevni napadalec kritizira vlado in vero ter poziva ljudi k podpori nove valute. Še vedno ni jasno, ali gre dejansko za napadalca na Giffordsovo.

Ameriška televizija CNN je poročala, da je napadalec orožje kupil zakonito, iz ameriške vojske pa so sporočili, da se je skušal Loughner prijaviti tudi za služenje vojske, a mu to ni uspelo. Kot je še sporočila policija, naj bi napadalec kot svoje najljubše knjige navedel Hitlerjev Mein Kampf, Marxov Komunistični manifest in Keseyev Let nad kukavičjim gnezdom.

Napadalec naj bi imel pomagača
Policija pa sumi, da je v napad vpleten še en moški, ki naj bi bil storilčev pomagač, sam pa naj ne bi streljal. Moškega še iščejo, na podlagi videoposnetka poznajo tudi njegovo podobo. Šlo naj bi za belca s temnejšimi lasmi, oblečenega v modre kavbojke in temno modro jakno, star pa naj bi bil med 40 in 50 let.

Washington pretresen nad tragedijo
Streljanje je šokiralo Washington, kongres, ki se je po novembrskih volitvah na novo konstituiral prav ta teden, pa je že prestavil vse za naslednji teden napovedane seje in glasovanja. John Boehner, novi predsednik predstavniškega doma iz vrst republikancev, je v izjavi za medije zapisal, da je zgrožen nad napadom na Giffordsovo, za nedeljo pa je sklical tiskovno konferenco.

Na tragedijo se je že odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je dogodek označil za tragedijo. Povedal je, da je Giffordsova v času streljanja, kot je tudi sicer v njeni navadi, poslušala zbrane, saj jo je zanimalo, kaj jim daje upanje in kaj jih skrbi, kar je po mnenju Obame tudi bistvo demokracije. "Streljanje je več kot tragedija za tiste, ki so bili vanj vpleteni," je dejal Obama in incident označil kot tragedijo za Arizono in za celotno državo. Obama je v Arizono poslal tudi direktorja FBI-ja Roberta Muellerja.

Giffordsova spoštovana med demokrati
40-letna kongresnica je bila na lanskih novembrskih volitvah že tretjič izvoljena v predstavniški dom ameriškega kongresa, ameriški mediji pa poročajo, da je ena najvidnejših in najbolj priljubljenih demokratskih kongresnic. Poročena je z astronavtom Markom Kellyjem.

V svoji politični karieri se je zavzemala za reformo politike priseljevanja, za raziskave izvornih celic, razvoj alternativnih virov energije in zagotovitev minimalne plače, podprla pa je tudi zloglasno zdravstveno reformo predsednika Obame. Prav zaradi tega je Giffordsova že poročala o nasilnih grožnjah in vandalizmu v njeni pisarni. V kongresu sicer sodeluje tudi v več odborih, med drugim za oborožene sile in zunanjo politiko.

Napad na kongresnico