Izraelci vseskozi čutijo dolžnost, da v domovino vrnejo vse svoje vojake, vendar pa je tokratna zamenjava med mnogimi sprožila veliko negodovanja. Foto: EPA
Izraelci vseskozi čutijo dolžnost, da v domovino vrnejo vse svoje vojake, vendar pa je tokratna zamenjava med mnogimi sprožila veliko negodovanja. Foto: EPA
Samir Kantar
Samir Kantar trdi, da so izraelski vojaki ubili očeta, sam pa se ne spominja, kaj se je zgodilo z deklico, saj je prej omedlel. Foto: EPA

Kot sem obljubil leta 2000, časa porazov je konec in prišel je čas zmag. Ti ljudje ne morejo biti nikoli poraženi.

šejk Hasan Nasrala

V za mnoge Izraelce spornem dogovoru je bilo v sredo izpuščenih pet skrajnežev, ki so bili zamenjani za posmrtne ostanke dveh izraelskih vojakov, ubitih v napadu libanonskega gibanja Hezbolah na severu Izraela pred dvema letoma, kar je takrat sprožilo vojno med Izraelom in Hezbolahom, ki se je končala po mesecu dni.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak je na pogrebu narednika Ehuda Goldwasserja na vojaškem delu pokopališča v rodni Nahariji dejal, da ima Izrael strto srce in je plačal visoko ceno za vrnitev trupel vojakov z osvoboditvijo gverilcev, odgovornih za smrtonosne napade.

Barak je obljubil, da bodo storili vse za vrnitev preostalih zajetih vojakov, med njimi Gilada Šalita, ki so ga palestinski skrajneži iz Gaze zajeli leta 2006. Pogreba Goldwasserja in Eldada Regeva, ki se ju je udeležilo več tisoč ljudi, je v živo prenašala izraelska državna televizija.

Zajetje z namenom trgovanja
Hezbolah od zajetja vojakov ni sporočil, v kakšnem stanju sta. Visoki predstavnik gibanja je šele v sredo za britanski BBC povedal, da sta bila vojaka zajeta živa, vendar hudo ranjena in sta zaradi poškodb pozneje umrla. Šiitsko gibanje, ki je podaljšana roka Irana v Libanonu, je napad na Izrael in zajetje vojakov naročilo z namenom, da se jih uporabi v pogajanjih za izpustitev zaprtih Libanoncev.

Slavje na ulicah Bejruta
Na letališču v Bejrutu je izpuščene zapornike v sredo sprejel celoten libanonski politični vrh, na jugu mesta, ki je oporišče Hezbolaha, pa jih je z ognjemeti in zabavo pričakalo več tisč ljudi. Osebno jih je za kratek čas prišel pozdravit tudi vodja Hezbolaha šejk Hasan Nasrala, ki se sicer zaradi strahu pred morebitnim atentatom redko pojavlja v javnosti. Pozneje je prek videopovezave svojim privržencem zagotovil, da se je z izmenjavo končalo zadnje poglavje vojne iz leta 2006.

Izraelci osupli nad sramotnim spektaklom
Izraelce je najbolj zmotila izpustitev Samirja Kantarja, ki je bil obsojen na dosmrtni zapor zaradi uboja treh Izraelcev leta 1979, med njimi tudi štiriletne deklice in njenega očeta. "Gorje ljudem, ki slavijo izpustitev nizkotnega človeka, ki je zdrobil lobanjo štiriletnega otroka," je dejal izraelski premier Ehud Olmert v odzivu na slavje v sosednjem Libanonu, kjer so včerajšnji dan razglasili celo za dela prost dan.

"Bolj nedostojen in moralno žaljiv spektakel si je težko predstavljati," so besede, s katerimi je izraelski časopis Jerusalem Post v uvodniku kritiziral proslave v Libanonu, časopis Yedioth Ahronoth pa je zapisal, da je Kantar zdaj vreden smrti. "Izrael ga bo našel in ga ubil," je še pisalo.

G. V.

Kot sem obljubil leta 2000, časa porazov je konec in prišel je čas zmag. Ti ljudje ne morejo biti nikoli poraženi.

šejk Hasan Nasrala