Nisr se je rodil v Libanonu in se leta 1982 preselil k svoji materi v Izrael. Foto: EPA
Nisr se je rodil v Libanonu in se leta 1982 preselil k svoji materi v Izrael. Foto: EPA
Pri izmenjavi med Izraelom in Hezbolahom naj bi posredovali Nemci. Foto: EPA

Nasim Nisr je bil leta 2002 v Izraelu obsojen na šest let zapora zaradi vohunjenja za skrajno libanonsko gibanje Hezbolah. Izraelske oblasti so Nisru, ki ima judovsko mati in šiitskega očeta, preklicale izraelsko državljanstvo, potem ko se mu je pred mesecem dni iztekla zaporna kazen.

Izpuščenega Nisra so Izraelci prepeljali na sever države ob meji z Libanonom, od koder so ga z vozilom Rdečega križa odpeljali v južno libanonsko vas Nakoura, kjer so ga s cvetjem in rižem pričakali navdušeni predstavniki Hezbolaha.

V zameno za 39-letnega Nisra je Hezbolah Izraelu vrnil posmrtne ostanke vojakov, ki so padli med izraelskim napadom na Libanon, julija leta 2006. Februarja letos je vodja Hezbolaha šejk Hasan Nasrala sporočil, da ima njegovo gibanje dele trupel izraelskih vojakov, ki so padli na libanonskem bojišču.

Upanje na nove izmenjave
Mnogi upajo, da bo tokratna zamenjava pripeljala tudi do predaje dveh izraelskih vojakov, ki jih je Hezbolah na severu Izraela zajel pred dvema letoma in s tem sprožil vojno, ki se je končala po 34 dneh. Hezbolah noče povedati, ali sta zajeta vojaka še živa ali ne.

Za zajetje izraelskih vojakov se je Hezbolah odločil, da bi tako lažje izpogajal izpustitev svojih privržencev iz izraelskih zaporov. Tam je trenutno zaprtih okoli deset Libanoncev, med njimi tudi visoki predstavnik Hezbolaha Samir Kuntar, ki je bil zaradi napada na Izraelce leta 1979 obsojen na dosmrtni zapor.

G. V.