Za Benedikta XVI. bo to šesta velika noč v času njegovega papeževanja. Foto: EPA
Za Benedikta XVI. bo to šesta velika noč v času njegovega papeževanja. Foto: EPA

S krizmeno mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu je papež začel velikonočne slovesnosti. Izpostavil je vse večjo brezbrižnost zahodnega sveta do krščanstva, kot zgled vere pa je omenil svojega predhodnika Janeza Pavla II.

Janez Pavel II. bo 1. maja razglašen za blaženega, kar bo nedvomno največji dogodek v Rimu po smrti karizmatičnega papeža, čigar pogreba se je leta 2005 udeležilo na desettisoče ljudi. Vatikan pričakuje najmanj 300.000 udeležencev slovesnosti.

Beatifikacijo Janeza Pavla II. bo 1. maja z začetkom ob 10. uri prenašala TV Slovenija na 1. programu. Slovesnost bomo neposredno spremljali tudi na MMC-ju.

Po besedah Benedikta XVI. so ljudje na Zahodu utrujeni od vere, zato je Zahodni svet pozval k več vere in strahu pred Bogom. Dejal je, da svet "zaradi vsega sramu, ki ga občutimo ob svojih neuspehih", ne bi smel pozabiti na svetle primere vere v Boga, kot je bil papež Janez Pavel II.

Med krizmeno mašo, ki je ime dobila po posvetitvi oljčnega olja v sveto krizmo, duhovniki obnovijo duhovniške zaobljube. Zvečer je 84-letni Benedikt XVI. v lateranski baziliki obhajal spomin Jezusove zadnje večerje z apostoli, ki predstavlja ustanovitev evharistije in duhovništva. Po Jezusovem vzoru je 12 duhovnikom umil noge.