Ponekod v Pakistanu so izbruhnili protesti proti ZDA in Natu. Foto: EPA
Ponekod v Pakistanu so izbruhnili protesti proti ZDA in Natu. Foto: EPA
Pogreb vojakov
V napadu so bili ubiti dva častnika in 22 vojakov. Foto: EPA

Natovi helikopterji in letala so v soboto napadli dve obmejni točki pakistanske vojske, ki se nahajata okoli dva kilometra in pol od meje z Afganistanom. Ubitih je bilo 24 pakistanskih vojakov, med njimi tudi dva častnika, oblasti v Islamabadu pa so sporočile, da je šlo za neizzvan napad. Ameriški in Natovi predstavniki so izrazili obžalovanje, okoliščine napada pa še niso razjasnjene.

Neimenovani zahodni vir in vir pri afganistanskih varnostnih silah sta povedala, da so na Natove in afganistanske sile pred napadom na obmejno postojanko streljali s pakistanskega ozemlja. Afganistanski predstavnik je povedal, da so na njihove vojake streljali, ko so se spuščai s helikopterja, ki je nato odgovoril z ognjem.

V obmejnih postojankah je bilo v času napada 40 vojakov. "Napadli so brez kakršnega koli razloga in ubili vojake, ko so ti spali," je povedal neimenovani vir pri pakistanski vojski.

"Globoka jeza"
Pakistanska zunanja ministrica Hina Rabani Har je v telefonskem pogovoru z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton izrazila "globoko jezo" zaradi sobotnega napada in poudarila, da so taki napadi "popolnoma nesprejemljivi" in kršijo mednarodno pravo ter pakistansko suverenost. Harova je Clintonovo seznanila tudi z odločitvijo pakistanskih oblasti, da se zaprejo vse oskrbovalne poti za Natove sile v Afganistanu (Isaf).

Pakistan je od ZDA tudi zahteval, naj v 15 dneh zapustijo letalsko oporišče Šamsi, ki ga ameriška obveščevalna agencija Cia uporablja za napade z brezpilotnimi napadi.

Clintonova je Harovi izrazila sožalje za umrlimi vojaki in zagotovila, da si želi ameriška vlada skupaj s Pakistanom razrešiti nastale težave. Oglasil se je tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen, ki je pakistanskemu premierju Jusufu Razi Gilaniju izrazil obžalovanje zaradi "tragičnega in nenamernega incidenta."

"Popolnoma podpiram Isafovo preiskavo, ki že poteka. Ugotovili bomo, kaj se je zgodilo in ustrezno ukrepali," je dejal Rasmussen in ob tem poudaril, da ostaja Nato zavezan sodelovanju s Pakistanom pri preprečevanju podobnih incidentov in pri zagotavljanju, da "Afganistan ponovno ne postane varno zatočišče za teroriste."

Še en nož v hrbet
V pakistanski javnosti napad močno odmeva in tako oblasti kot prebivalci vidijo v sobotnem napadu novo provokacijo s strani ZDA, potem ko je bil maja letos v tajnem ameriškem napadu na pakistanskem ozemlju ubit vodja Al Kaide Osama bin Laden. "ZDA so Pakistan zabodle v hrbet, spet," se je glasila naslovnica časopisa Daily Times.

Na televiziji so se v nedeljo vrteli posnetki krst vojakov, ki so bile zavite v zelenobele pakistanske zastave na slovesnosti na sedežu pokrajinskega štaba v Pešavarju.