Pakistanska vojska bo prikrajšana za del ameriške pomoči. Foto: EPA
Pakistanska vojska bo prikrajšana za del ameriške pomoči. Foto: EPA

Vodja kabineta ameriškega predsednika William Daley je v pogovoru za televizijo ABC dejal, da so se v administraciji Baracka Obame zaradi nekaterih korakov Pakistana odločili za "premor" v pomoči.

Pojasnil je, da skušata ZDA in Pakistan rešiti nekatera vprašanja v njunem zakompliciranem odnosu, še vedno pa ostaja tudi "bolečina" po ameriški vojaški operaciji v začetku maja, ko je bil na pakistanskem ozemlju ubit vodja Al Kaide Osama bin Laden.

Po pisanju New York Timesa namerava Washington začasno ustaviti ali celo popolnoma prekiniti vojaško pomoč Pakistanu v višini 800 milijonov dolarjev, kar predstavlja okoli tretjino od več kot dveh milijard dolarjev, ki jih Pakistan vsako leto prejme v obliki pomoči in opreme. Od te vsote je 300 milijonov dolarjev namenjenih kritju stroškov za namestitev več kot 100.000 pakistanskih vojakov vzdolž meje z Afganistanom.

"Dokler ne rešimo teh težkih vprašanj bomo zadržali nekaj denarja, ki so jim ga namenili ameriški davkoplačevlaci," je dejal Daley. Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da jih Pakistan zaprosil za "občutno zmanjšanje" ameriških vojaških inštruktorjev in mejil podeljevanje vizumov ameriškim predstavnikom.

Težava za težavo
Kljub zavezništvu v boju proti terorizmu sta ZDA in Pakistan sta že nekaj časa v napetih odnosih. Pakistance jezijo napadi ameriških brezpilotnih letal na skrajneže v odročnih predelih ob meji z Afganistanom, medtem ko Washington vseskozi zahteva od oblasti v Islamabadu, da okrepijo svoje napore v operacijah proti skrajnežem.

Odnosi so novo najnižjo točko dosegli z ubojem bin Ladna na pakistanskem ozemlju. V Pakistanu niso bili nič kaj navdušeni, da jih Američani niso vnaprej obvestili o operaciji na njihovem ozemlju.

V ZDA je pod drugi strani mnogo nezaupanja v pakistansko stran vzbudilo dejstvo, da se je ameriški sovražnik številka ena skrival na pakistanskem ozemlju, za kar so mnogi prepričani, da ne bi bilo mogoče brez vpletenosti nekaterih delov pakistanskih oblasti, pri čemer je največ sumov padlo na zloglasno pakistansko obveščevalno službo.