Obmejno območje med Pakistanom in Afganistanom je pogosto tarča napadov Natovih sil. Foto: EPA
Obmejno območje med Pakistanom in Afganistanom je pogosto tarča napadov Natovih sil. Foto: EPA
Pakistan
Pakistanske oblasti so po napadu ustavile dostavo za Natove sile v Pakistanu. Foto: EPA

Helikopterji Natovih enot v Afganistanu (Isaf) so napadli pakistansko obmejno enoto in pri tem ubili 28 pakistanskih vojakov, med njimi tudi dva častnika.

Napad se je zgodil na obmejni točki Salala v pakistanski pokrajini Mohmand, okoli 2,5 kilometra od meje z Afganistanom, od koder so prileteli Isafovi helikopterji. Pakistanske oblasti poročajo, da naj bi helikopterji nadzorno točko napadli brez pravega razloga, saj pakistanska stran za akcijo ni dala nobenega povoda.

Poveljnik Natovih sil v Afganistanu, ameriški general John Allen, je napovedal temeljito preiskavo napada in izrazil sožalje družinam umrlih. Hkrati je Isaf zatrdil, da ostaja "obvezan izboljšanju varnostnih odnosov" s Pakistanom, vključno s koordinacijo operacij na obmejnem območju "v skupnem boju proti terorizmu".

"Napad bo imel resne posledice"
Neimenovani tiskovni predstavnik pakistanske vojske je povedal, da preiskujejo podrobnosti napada in da skušajo trupla prepeljati v glavno oporišče vojske v pokrajini. "Zadnji napad Natovih sil na naše oporišče bo imel resne posledice, če se bo izkazalo, da so Isafove sile brez pravega razloga napadle naše vojake, ko so spali," je še dodal.

Guverner province Hiber Pahtunhva, Masud Kausar, je Natov napad ostro obsodil ter ga označil za nesprejemljivega in nevzdržnega. V sporočilu za javnost je zapisal, da gre za kršitev pakistanske suverenosti, ki je zahtevala življenja pakistanskih mučenikov, in da bo pakistanska vlada ukazala temeljito preiskavo.

Napad Natovih helikopterjev je ostro obsodil tudi pakistanski premier Jusuf Raza Gilani in izdal navodila, naj pakistansko zunanje ministrstvo kar najostreje reagira pri Natu in ZDA. Premier je sklical tudi izredno zasedanje pakistanskega parlamenta.

Pakistanske oblasti ustavile oskrbo Natovih vojakov
Po napadu so pakistanske oblasti sporočile, da so zaprle mejni prehod Torham med Pakistanom in Afganistanom ter tako zaustavile dostavo zalog za oskrbo Natovih sil v Afganistanu. Tovornjake in cisterne so nekaj ur po napadu ustavili v mestu Jamrud in jih poslali nazaj v Pešavar.

"Potem ko smo prejeli ukaz pakistanske vlade, smo ustavili dostavo, kjer so zaloge za Isaf, približno 40 tovornjakov in cistern pa se je moralo vrniti, od koder so prišli," je za agencijo Reuters povedal predstavnik province Hiber Pahtunhva, Matahir Husein.

Islamabad je zahteval tudi, da morajo ZDA v 15 dneh zapustiti letalsko oporišče Šamsi, ki leži v odročni puščavi na jugozahodu Pakistana in ga je ameriška obveščevalna agencija Cia uporabljala za svoje napade z brezpilotnimi letali.

ZDA napadajo območje med Pakistanom in Afganistanom
Na obmejnem območju Pakistana, ki meji na Afganistan, naj bi se po mnenju ZDA skrivali talibani in drugi skrajneži, ki načrtujejo napade na ameriške vojaške enote, vključno s tistimi, ki sodelujejo v okviru Isafa. Ameriška vojska tako že nekaj mesecev napada območja na meji med Pakistanom in Afganistanom.

Oktobra je poveljnik pakistanske vojske Ašfak Kajani ZDA pozval, naj se ne vpletajo v pakistanske notranje zadeve in naj v obmejnem pasu v severnem Vaziristanu ne izvajajo enostranskih vojaških akcij, ampak naj se raje osredotočijo na cilje v Afganistanu. Kljub temu ameriška vojska vztraja, da pakistanske oblasti ne naredijo dovolj za ustavitev upornikov na obmejnem območju.

Lani so ameriška letala v bližini meje ubila dva pakistanska vojaka, zato je Pakistan že takrat začasno zaprl mejni prehod in preprečil oskrbo Natovih vojakov v Afganistanu.