Foto:
Foto:
Pariška prodajalna cigaret
Bo po popolni uvedbi zakona prodaja cigaret v Franciji upadla? Foto: EPA

Kajenje na delovnem mestu, v šolah, v nakupovalnih središčih, na avtobusnih in železniških postajah, na letališčih, v bolnišnicah in športnih ter v kulturnih dvoranah je zdaj strogo prepovedano.

Bari in restavracije imajo še enajst mesecev časa
Kot poroča francoski dnevnik Le Monde, so kadilci še vedno dobrodošli v nekaterih kavarnah in restavracijah in odprtih javnih prostorih, a le še enajst mesecev. 1. januarja 2008 bo namreč začela veljati popolna prepoved kajenja v vseh javnih prostorih, tudi v barih, restavracijah in nočnih klubih.

Podoba zakajenega francoskega bara, kjer so se v cigaretnem dimu rodile misli Jeana-Paula Sartra, Alberta Camusa in mnogih drugih francoskih umetnikov, bo kmalu res postala zgodovina.

Francozi prepoved podpirajo
Francoski premier Dominique de Villepin je prepoved kajenja označil kot zgodovinski trenutek za Francijo, saj bo končno izgubila podobo države, kjer se lahko kadi povsod. Vlada se je za vpeljavo zakona odločila, ker v Franciji na leto zaradi kajenja umre 60.000 ljudi, še 5.000 pa jih umre zaradi pasivnega kajenja.

Presenetljivo je prepoved kajenja podprla večina Francozov, med njimi tudi velik delež kadilcev. "Tisti, ki radi prižgejo cigareto po jedi ali ob kavi, bodo to še vedno lahko počeli. Edina razlika bo v tem, da tega ne bodo počeli na javnih mestih, ampak v svojih domovih. Prepoved kajenja ne bo velika revolucija, bo pa pomagala nekaterim ljudem, da bodo nehali kaditi," je povedal strasten francoski kadilec.

Za kršitev napovedane kazni
Vlada je za kršitev prepovedi kajenja napovedala kazni. Osebe, ki bodo kadile tam, kjer je prepovedano, bodo morale plačati 68 evrov, odgovorni za prostore, kjer se bo kadilo kljub prepovedi, pa 135 evrov. Spoštovanje zakona bodo nadzirali policisti, žandarji in 175.000 posebej za to usposobljenih inšpektorjev.