Dva dni pred obletnico Macronovega predsednikovanja so Francozi izrazili nestrinjanje z njegovimi reformami. Foto: Reuters
Dva dni pred obletnico Macronovega predsednikovanja so Francozi izrazili nestrinjanje z njegovimi reformami. Foto: Reuters

Po navedbah organizatorjev se je demonstracij udeležilo 160.000 ljudi, policija ocenjuje, da jih je bilo štirikrat manj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O nekoliko manjših demonstracijah proti Macronu danes poročajo tudi iz mest Toulouse in Bordeaux. Protesti v Parizu s sloganom Zabava za Macrona so se začeli z množičnim piknikom, ki je pritegnil številne družine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekaj privržencev levičarske stranke Neposlušna Francija je nosilo transparente z napisi Dol s predsednikom bogatih, Ne socialnemu državnemu udaru ter Za šesto republiko.

Organizatorji so udeležence protestov že vnaprej pozvali, naj bodo razpoloženi za zabavo, da bi se izognili ponovitvi izgredov s prvomajskih shodov proti Macronu, ko so zamaskirani izgredniki zažigali avtomobile, razbijali izložbe in podtaknili požar v restavraciji verige s hitro hrano McDonald's.

Strogi varnostni ukrepi
Francoske oblasti se kljub pozivu organizatorjev bojijo, da bo izbruhnilo nasilje, zato so močno poostrile varnostne ukrepe. Za varnost skrbi okoli 2.000 pripadnikov varnostnih sil.

Gre za najnovejše v vrsti protestov proti reformam, ki sovpadajo s 50. obletnico zgodovinskega leta 1968. 40-letni predsednik se je z reformami na več področjih, od šolskega sistema do železnic, zameril številnim državljanom.