Francoski tednik branijo protiizgredne enote policije. Foto: EPA
Francoski tednik branijo protiizgredne enote policije. Foto: EPA

Med zaprtimi veleposlaništvi bo zagotovo tisto v Džakarti, francoske šole v Tuniziji pa bodo zaprte od srede popoldne do ponedeljka zjutraj. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je dejal, da je zaradi karikatur v francoskem tedniku Charlie Hebdo "zaskrbljen", ukazal pa je izvajanje "posebnih varnostnih ukrepov v vseh državah, kjer bi ta objava lahko predstavljala težavo".

Kot poroča BBC, je francoski premier Jean-Marc Ayrault dejal, da je "svoboda izražanja eno izmed francoskih temeljnih načel", podobno pa velja za sekularizem in spoštovanje verskih prepričanj. Notranji minister Manuel Valls je po srečanju s predstavniki muslimanov v Parizu dejal, da je svoboda govora temeljna pravica, ki jo zagotavlja tudi zakon.

Vlada brani svobodo medijev
Vlada je sicer izrazila zaskrbljenost zaradi objav karikatur, a dodala, da brani svobodo medijev. Okoli poslopja v Parizu, v katerem deluje tednik, so razporejene protiizgredne policijske enote. Tednik je potrdil, da je bila napadena njihova spletna stran, ki še vedno ni dosegljiva.

Muslimanski voditelji v Franciji so sicer pozvali k mirnosti. Rektor pariške mošeje Dalil Boubakeur je pred sestankom z notranjim ministrom dejal, da gre za sramotno, sovražno, nesmiselno in neumno provokacijo.

"Ne smete se posmehovati"
Francoski tednik je objavil več karikatur. Tista na naslovnici pa prikazuje pravovernega Juda, ki poriva človeka s turbanom na invalidskem vozičku, v oblačku pa piše "Ne smete se posmehovati". Urednik tednika Charile Hebdo je dejal, da bodo karikature "šokirale tiste, ki želijo biti šokirani". Ob tem je vprašal, ali je svoboda medijev provokacija.

Sicer ista izdaja tega tednika s karikaturo parodira tudi gole fotografije Kate Middleton, ki jih je pred kratkim objavila druga francoska revija.

Novembra lani je bila na prostore tednika vržena zažigalna bomba, potem ko je za odgovornega urednika ene izmed številk imenoval preroka Mohameda.