V najhujšem lanskem napadu v Parizu je bilo ubitih 130 ljudi. Foto: EPA
V najhujšem lanskem napadu v Parizu je bilo ubitih 130 ljudi. Foto: EPA
Predsednik Francoise Hollande je na Trgu republike odkril spominsko ploščo vsem žrtvam napadov. Foto: Reuters
Francija leto dni po Charlie Hebdoju

Slovesnost na Trgu republike v Parizu je potekala ob poostreni policijski varnosti, saj so pred vstopom na prizorišče preiskali vse udeležence.

V napadu bratov Cherifa in Saida Kouachija na satirični tednik Charlie Hebdo 7. januarja lani je bilo ubitih 12 ljudi.

Napadalca, ki so ju po dveh dneh bega v tiskarni severno od Pariza v silovitem strelskem obračunu ubili pripadniki posebnih policijskih enot, sta bila v stiku še z enim napadalcem, Amedyjem Coulibalyjem. Ta je dan po napadih na Charlie Hebdo na jugu Pariza ubil policistko, dan pozneje pa za talce zajel stranke v judovskem supermarketu na vzhodu francoske prestolnice. Preden ga je policija poslala v smrt, je ubil štiri ljudi.

Hollande odkril spominsko ploščo
Današnja slovesnost je bila posvečena vsem žrtvam lanskih terorističnih napadov, v najbolj pretresljivem, 13. novembra lani, je bilo ubitih 130 ljudi. Predsednik Francois Hollande je v spomin na vse žrtve napadov poleg deset metrov visokega hrasta, ki so ga na Trgu republike zasadili v spomin na vse žrtve, odkril tudi spominsko ploščo.

Slovesnost je bila sicer le bled odsev zborovanj, na katerih je 11. januarja lani skoraj štiri milijone Francozov uprizorilo najmnožičnejše demonstracije od konca druge svetovne vojne. Zborovanj v podporo svobodi izražanja se je takrat udeležilo tudi več deset tujih voditeljev, med njimi nemška kanclerka Angela Merkel, izraelski premier Benjamin Netanjahu in palestinski voditelj Mahmud Abas.

Obletnico napadov na satirični tednik Charlie Hebdo je v četrtek zaznamoval poskus napada nekega moškega na policijsko postajo v severnem Parizu. Policisti so napadalca ubili, vzrok za napad pa še preiskujejo. Napadalec je bil najverjetneje Tunizijec, ki je živel v nemškem centru za prosilce za azil.

V želji po gradnji mostov so za javnosti odprle svoja vrata mošeje v Franciji. Glavno mošejo v Parizu je danes obiskal tudi Hollande. "Predsednik je imel kratek pogovor in trenutek prijateljstva in bratstva ob skodelici čaja," so sporočili iz njegovega urada.

Mošeje v Franciji odprle svoja vrata
Med tistimi, ki so se odločili za obisk mošeje, je bil že v soboto tudi francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Francija bolj kot kdaj prej potrebuje "sodelovanje vseh muslimanov" v državi, je dejal minister. Ob tem pa je poudaril, da bodo proti "pridigarjem sovraštva" v mošejah odločno ukrepali.

Francija leto dni po Charlie Hebdoju