Vsi primeri prihajajo iz treh francoskih pokrajin. Foto: Reuters
Vsi primeri prihajajo iz treh francoskih pokrajin. Foto: Reuters
Zdravniki ne najdejo odgovora na pojav. Foto: Reuters

Primer so sicer sprva preiskovali že pred nekaj tedni, ko je prišlo na dan, da je bilo v zadnjih 15 letih v treh francoskih pokrajinah rojenih okoli 15 otrok brez udov.

Preiskavo so zaprli, potem ko oblastem ni uspelo identificirati skupnega dejavnika in postaviti neke kredibilne domneve, ki bi se dala dokazovati. A zdaj se je pojavilo še 11 primerov, zaradi česar so oblasti preiskavo znova odprle, poroča BBC.

Vse, kar je za zdaj znano, je, da gre za neke vrste ageneze, pri kateri se zgornji udi fetusa med nosečnostjo ne razvijejo pravilno – to so lahko prsti, dlani ali pa celotne roke.

Oblasti obljubljajo odgovore
Vsi primeri prihajajo iz zgolj treh pokrajin – Aina na vzhodu Francije ter Bretanje in Loire-Atlantique na severozahodu.

Ob vse več vprašanjih javnosti in medijev se je ministrica za zdravje Agnès Buzyn zavezala k polni preiskavi, da bi prišli do dna pojava. Prvi izsledki preiskave naj bi bili objavljeni januarja, poleti pa naj bi sledilo še več izsledkov.

"Mislim, da je to nekaj, kar si želi vedeti celotna Francija," je povedala Buzynova. "Nočemo izključiti ničesar. Morda je povezano z okoljem, morda s prehrano nosečnic, morda s čim, kar so popile, morda s čim, kar so vdihavale – trenutno preprosto ne vem."

Vsi primeri v radiju 17 km
Vsi primeri iz pokrajine Ain vključujejo ženske, ki živijo v radiju 17 kilometrov od vasi Druillat, zaradi česar so mnogi začeli ugibati o morebitnih posledicah pesticidov. In čeprav so zdravniki skušali ugotoviti, zakaj se je posamezni otrok rodil brez udov, nobenemu ni uspelo rešiti uganke.

Primer ima nekaj vzporednic s t. i. škandalom s talidomidom, povezanim s tabletami, ki so jih jemale nosečnice proti jutranji slabosti. Povezavo med talidomidom in nepravilnim razvojem udov med nosečnostjo so odkrili šele po letih uživanja omenjenega zdravila. A pri zadnjih primerih v Franciji kakšne podobne povezave niso našli.