Predsednik Hollande na čelu parade. Foto: Reuters
Predsednik Hollande na čelu parade. Foto: Reuters
Mehiški predsednik Nieto med polaganjem venca. Foto: EPA

Po Elizejskih poljanah so tako v polni bojni opremi paradirali tudi pripadniki elitnih enot Raid in BRI ter pripadniki enot francoske žandarmerije za hitro posredovanje GIGN.

Vojaška parada, ki je bila letos izrazito nabita s simboliko, je trajala dve uri in je bila zaradi francoskega protiterorističnega načrta vigipirate, ki velja po januarskih terorističnih napadih na satirični tednik Charlie Hebdo, krajša kot običajno.

"Teroristična grožnja ni bila nikoli tako velika in prisotna kot danes tako v državi kot zunaj nje, kar jasno kaže tudi današnja parada," je poudaril francoski premier Manuel Valls.

Parado, s katero se Francozi spominjajo francoske revolucije leta 1789, si je ogledal tudi francoski predsednik Francois Hollande, skupaj z mehiškim kolegom Enriquejem Peno Nietom kot letošnjim najvišjim gostom iz tujine. Predsednika se bosta zvečer udeležila tudi koncerta ob Eifflovem stolpu, ki se bo že pričakovano končal z ognjemetom, na njem pa pričakujejo več tisoč ljudi.

Varnost bo ostala okrepljena
Parada se je končala s slovesnim skokom padalcev francoske vojske. Iz varnostnih razlogov tokrat ni bilo tradicionalnega srečanja ljudi z vojaki. Za varnost ob paradi so poskrbele francoske letalske sile, med drugim letos prvič tudi brezpilotna letala, v Parizu in okolici pa so mobilizirali več kot 11.200 policistov in vojakov.

Hollande je ob prazniku poudaril, da bo stopnja varnostnih ukrepov, ki je bila povečana zaradi terorističnih groženj, ostala na tej ravni. "Na terenu bo zdaj 10.000 vojakov," je zagotovil. Ti bodo skrbeli za varnost skupaj z 20.000 policisti, in ta številka se v prihodnjih mesecih ne bo spremenila, je dodal. Izpostavil je, da se Francozi srečujejo s skupinami, ki postavljajo pod vprašaj vse civilizacije, vendar pa so njihove prve žrtve muslimani.

14. julij je v Franciji simbol svobode, demokracije in boja proti zatiranju. 14. julija 1789 so predstavniki francoskega ljudstva namreč napadli trdnjavo Bastilja in tako zrušili francosko monarhijo, s čimer se je začela francoska revolucija.