Sajeda Zeinab je utrdba podpornikov predsednika Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
Sajeda Zeinab je utrdba podpornikov predsednika Bašarja Al Asada. Foto: Reuters

Odgovornost za napad je prevzela t. i. Islamska država (IS), ki je sporočila, da sta se raznesla samomorilska napadalca, njen pripadnik pa je raznesel še avtomobil bombo.

Po poročanju sirske državne televizije je umrlo najmanj osem ljudi, številni so ranjeni. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu pa sporoča, da je umrlo najmanj 20 ljudi, med njimi najmanj 13 civilistov, in da se bo število mrtvih verjetno povečalo, saj so številni izmed ranjenih v kritičnem stanju.

Pomembno šiitsko svetišče
Soseska Sadžeda Zeinab, ki je bila letos že najmanj trikrat tarča bombnega napada sunitskih skrajnežev, se ponaša s šiitskim svetiščem z enakim imenom. Ena izmed eksplozij je odjeknila blizu svetišča.

V močno varovani soseski je močno prisotno libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki je eden izmed najmočnejših podpornikov sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Tisoči iraških in afganistanskih šiitskih prostovoljcev, ki se na sirsko ozemlje prihajajo bojevat proti sunitskim upornikom, pred odhodom na bojišče obiščejo svetišče Sadžeda Zeinab.

Po poročanju Reutersa nedžihadistični uporniki proti Asadu pravijo, da močna vojaška vpletenost Irana in njegova podpora šiitskim milicam podžiga sektaštvo v več kot petletni vojni, saj naj bi zaradi tega v državo prihajalo še več radikalnih sunitskih džihadistov iz tujine.

SDF vse bližje Alepu
V ločenem dogajanju so sirski uporniki, ki uživajo podporo ZDA, od IS-ja prevzeli novo ozemlje na severu Sirije, poroča Sirski observatorij. Sirske demokratične sile (SDF), ki združujejo kurdske in arabske borce, naj bi bile zdaj tako le 17 kilometrov od mesta Al Bab severovzhodno od Alepa, kjer je IS močno prisoten.