"Virus ni šel na počitnice in tudi mi nismo," je še dodal Castex. V Franciji, kjer so do zdaj potrdili 30.000 smrti zaradi covida-19, so prejšnji teden potrdili več tisoč novih primerov okužbe, zaradi česar ponekod na lokalni ravni znova veljajo strogi ukrepi za zajezitev virusa.

Francoski predsednik vlade Jean Castex med obiskom pariškega letališča Charles de Gaulle, kjer je preverjal nove
Francoski predsednik vlade Jean Castex med obiskom pariškega letališča Charles de Gaulle, kjer je preverjal nove "koronastandarde" (fotografija je arhivska). Foto: EPA

Castex je zato danes posvaril, da bi morali biti še opreznejši kot prej. "Pozivam vsakega Francoza, naj bo še opreznejši. Boj proti virusu je odvisen od države, lokalnih skupnosti, institucij, a tudi od vsakega izmed nas," je pozval.

Lille: Obvezno nošenje mask tudi na prostem
V mestu Lille v bližini meje z Belgijo se je število okužb v zadnjih dveh tednih podvojilo na 38 na 100.000 prebivalcev. V mestu je zdaj obvezno nošenje mask na prostem, da bi se s tem omejilo širjenje. Podobno so obvezne maske na prostem med drugim tudi v severni regiji Mayenne ter turističnih destinacijah Biarritz, Saint-Malo in Le Touquet. V Franciji je sicer obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, v petek pa je vlada dala dovoljenje lokalnim oblastem, da lahko tudi same uvedejo obvezno nošenje mask.

Avstrija: 81 novih okužb

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 81 novih okužb z novim koronavirusom, od tega največ, 51, na Dunaju, je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. Na avstrijskem Koroškem so medtem potrdili dve novi okužbi z novim koronavirusom, na avstrijskem Štajerskem pa štiri. Skupaj se je do zdaj v Avstriji okužilo 21.385 ljudi, umrlo jih je 718. V bolnišnicah je trenutno 113 bolnikov s covidom-19, od tega 21 na intenzivni negi.

Norveška: Pozitivnih 40 potnikov in članov posadke na turistični križarki

Ladja MS Roald Amundsen se je po izbruhu okužb zasidrala v Tromsöju na severu Norveške. Foto: EPA
Ladja MS Roald Amundsen se je po izbruhu okužb zasidrala v Tromsöju na severu Norveške. Foto: EPA

Iz Norveške pa poročajo o 40 potrjenih okužbah med potniki in člani posadke na ladji za križarjenje MS Roald Amundsen. Več sto potnikov je v karanteni, kjer čakajo na izide testov. Ladja je v lasti norveške družbe Hurtigruten in se je v petek zasidrala v Tromsöju na severu Norveške. Štirje člani posadke so bili prepeljani v bolnišnico, še 32 od skupaj 158 jih je bilo pozitivnih na novi koronavirus, navaja BBC.

Ladja namenjena na otočje Svalbard
Ladjo je zapustilo vseh 180 potnikov, a so jih že obvestili, da morajo v samoizolacijo in na testiranje. Z ladjo je sicer od 17. julija potovalo 387 potnikov, do zdaj so potrdili okužbo pri petih. "V prihodnjih dneh pričakujemo še več okužb," je dejala predstavnica zdravstvenih služb Line Vold. Ladja MS Roald Amundsen je bila namenjena na norveško otočje Svalbard v Arktičnem oceanu.