Nekdanji francoski predsednik je obtožen, da je med županovanjem v Parizu pral denar. Foto: EPA
Nekdanji francoski predsednik je obtožen, da je med županovanjem v Parizu pral denar. Foto: EPA

Nekdanji francoski predsednik, ki je v Parizu županoval med letoma 1977 in 1995, je bil že leta 2007 obtožen zaradi korupcije. Kot so ugotovili preiskovalci, ki jih vodi preiskovalni sodnik Xavier Simeoni, je bilo med letoma 1993 in 1998, od začetka Chiracovega drugega mandata pa do konca prvih treh let njegovega naslednika Jeana Tiberija, v pariški mestni hiši izvedenih 35 zaposlitev na lažna delovna mesta.

Plače, ki so bile namenjene tem namišljenim uslužbencem in so bile skupaj vredne približno 4,5 milijona evrov, so bile porabljene za financiranje nekdanje Chiracove stranke Združenje za republiko (RPR). Stranka je leta 2002 po 26 letih nehala obstajati, ko so delegati potrdili združitev z več drugimi strankami. Danes se imenujejo Unija za ljudsko gibanje (UMP), vodi pa jo predsednik Nicolas Sarkozy.

Chirac odločen, da dokaže svoj prav
Chiraca, ki se bo moral kot prvi nekdanji francoski predsednik, državo je vodil med letoma 1995 in 2007, zagovarjati na sodišču, je do vložitve obtožnice novembra leta 2007 sicer ščitila predsedniška imuniteta. Ker mu je imuniteta potekla, se bo moral zagovarjati na sodišču, vir blizu nekdanjemu predsedniku pa je poveda, da je Chirac "miren in odločen", da dokaže, da nobeno izmed spornih delovnih mest ni bilo lažno.