Straussa - Kahna v ZDA še vedno čaka civilna tožba, ki jo je vložila hotelska sobarica. Foto: EPA
Straussa - Kahna v ZDA še vedno čaka civilna tožba, ki jo je vložila hotelska sobarica. Foto: EPA

Po besedah tožilstva je nekdanji predsednik Mednarodnega denarnega sklada (IMF) priznal, da je Banonovo spolno nadlegoval, vendar naj bi bilo za začetek preiskave dogodkov iz leta 2003 prepozno, zato se je odločilo za umik kazenske ovadbe, za katero je po mnenju sodišča tudi premalo dokazov.

Do zdaj zbrano dokazno gradivo nakazuje, da bi bilo Straussa - Kahna mogoče v tem primeru obtožiti spolnega nadlegovanja, ne pa poskusa posilstva, česar ga obtožuje Tristane Banon.

Pisateljica zatrjuje, da jo je Strauss-Kahn v nekem pariškem stanovanju med intervjujem za eno izmed njenih knjig skušal posiliti, nekdanji predsednik IMF-a pa nasprotno trdi, da gre za izmišljotine.

Odvetnik Banonove je izrazil razočaranje nad opustitvijo preiskave, vendar pa je vesel, da so priznali, da pri njenih obtožbah ni šlo za izmišljotine.

Vpletenost v podobno afero je Straussa - Kahna letos stala položaja na čelu IMF-a, potem ko ga je sobarica iz hotela v New Yorku obtožila, da jo je poskušal posiliti.

Afera pa ga ni stala samo vplivnega položaja, ampak je odnesla tudi upe, da bi postal francoski predsednik, saj so ga kot morebitnega kandidata socialistov na predsedniških volitvah prihodnje leto javnomnenjske ankete pred meseci postavljale za favorita.