Psihiater je odločil, da je Fritzl psihično pripravljen na sojenje. Foto: Reuters
Psihiater je odločil, da je Fritzl psihično pripravljen na sojenje. Foto: Reuters

Po besedah preiskovalcev je 73-letni moški priznal, da je 24 let v ujetništvu zadrževal svojo hčerko, da jo je v tem času posiljeval in da je oče sedmih otrok, ki jih je rodila. Ob tem pa je zanikal, da naj bi umoril enega od sedmerice otrok, ki je umrl le nekaj dni po rojstvu in čigar truplo je potem zažgal. Tožilstvo namreč Fritzla, ki se ga je prijel vzdevek "pošast iz Amstettna", obtožuje, da je leta 1996 umoril svojega nerojenega otroka s tem, da mu je odrekel zdravniško pomoč, čeprav je vedel, da tako ogroža njegovo življenje. Fritzl naj bi nato truplo dojenčka, ki mu ga je rodila hči Elisabeth, zažgal v peči.

Po avstrijskem zakonu je za umor zagrožena dosmrtna zaporna kazen. Sojenje naj bi po napovedih trajalo teden dni. Fritzl je trenutno v priporu v St. Poeltnu.

Njegova hčerka, zdaj 42-letna Elisabeth Fritzl je pred kratkim z otroki zapustila bolnišnico in se preselila v svojo hišo. Tri otroke, ki mu jih je rodila, je Fritzl vzgajal s svojo ženo Rosemarie, trije pa so s pravo materjo od rojstva živeli v kleti. Fritzl je vsa leta zatrjeval, da je Elisabeth pred vrati pustila sporočilo, da je pobegnila in se pridružila neki sekti. Strašljiva zgodba se je začela razpletati aprila, ko je najstarejša Elisabethina hči, 19-letna Kerstin, zaradi slabega zdravja morala v bolnišnico.

K. T.