Fritzl bo kmalu stopil pred sodnike. Foto: Reuters
Fritzl bo kmalu stopil pred sodnike. Foto: Reuters
Josef Fritzl
Fritzl se je z budizmom seznanil med obiskom na Tajskem, kjer je bil na počitnicah, medtem ko so bili hči in otroci zaprti v kleti domače hiše. Foto: MMC RTV SLO

Maja bo minilo leto dni, odkar je avstrijsko in tudi svetovno javnost šokiral primer Fritzla, ki je več kot 24 let v skrivnih prostorih v kleti svoje hiše v mestecu Amstetten zadrževal in posiljeval hčer Elizabeth, ki mu je v tem času rodila sedem otrok, od katerih je eden umrl kmalu po rojstvu, oče pa je trupelce zažgal v pečici.

73-letni inženir je trenutno v priporu v St. Poeltnu, kjer čaka na sojenje, ki se bo začelo 16. marca, obtožnica pa ga bremeni umora, suženjstva, posilstva, incesta in protipravnega ujetništva.

"Zavedam se, da bom v zaporu preživel zelo dolgo časa. Rad bi, da bi me pregledalo kar se da veliko psihologov in psihiatrov, najraje najbolj znanih na svetu," je dejal Fritzl in pojasnil, da želi s tem pomagati kriminalnim psihologom pri odkrivanju korenin njegove zlobe, s čimer bi lahko preprečili, da se kaj podobnega ne bi več zgodilo.

"Zdaj se zavedam, da nisem normalen, in nihče, ki bi naredil to, kar sem jaz, ne more biti obravnavan kot normalen. S pomočjo terapevtov želim izvedeti, kaj so resnični razlogi za moje obnašanje in želim si zdravljenja, saj bi bil nekoč spet rad zdrav," je prek svojega odvetnika povedal Fritzl.

"Podrobno raziskovanje tega enkratnega primera bi bilo v službi znanosti. S stališča medicine in kriminologije je njegova osebnost vsekakor vredna raziskovanja," je dejal avstrijski sodni psihiater Reinhardt Haller, ki ga je omenil tudi Fritzl.

"Pošast" postala budist
Po poročanju medijev se je Fritzl, ki se ga je prijel vzdevek "pošast iz Amstettna", v priporu spreobrnil v budista, saj si želi, da bi bil v prihodnjem življenju pošteno človeško bitje. Vir pri tožilstvu je dejal, da je malce pozno, da se Fritzl predstavlja kot človek miru. "Če bo kadar koli reinkarniran, kot kaj bo prišel nazaj? Tudi če bi postal črv, bi bila to žalitev za črve," je dejal neimenovani vir.

G. V.