Afriko pri premagovanju številnih težav čaka še dolga pot, polna težkega bremena. Foto: EPA
Afriko pri premagovanju številnih težav čaka še dolga pot, polna težkega bremena. Foto: EPA
Moamer Gadafi
Gadafi bo letos zaznamoval 40. obletnico od prihoda na čelo Libije, a za zdaj nič ne kaže, da bi se dolgoletni voditelj kmalu poslovil od oblasti. Foto: EPA
Od Konga in Darfurja pa do Somalije - največja žrtev konfliktov so nedolžni civilisti. Foto: EPA

Gre za idejo, katere glavni zagovornik je libijski voditelj Moamer Gadafi, ki se je nekoč zavzemal za združevanje arabskih držav, a ko mu s tem projektom ni uspelo, je vse svoje sile usmeril v poskus združevanja afriških držav.

O Združenih državah Afrike so razpravljali že na vrhu Afriške unije (AU) v Gani pred dvema letoma in čeprav je večina držav skeptična do ideje, so voditelji vseeno nekako obvezani govoriti o njej iz vljudnosti do Gadafija, saj Libija velikodušno namenja znatno denarno pomoč mnogim delom Afrike.

"Gadafi je v zadnjih letih dal veliko denarja tem voditeljem," je dejal neimenovani delegat iz vzhodne Afrike in dodal, da, ker je ideja za libijskega voditelja pomembna, se bo o njej tudi razpravljalo, a izzivi so ogromni.

"Osrednja vlada potrebna za soočanje z izzivi"
Po mnenju Gadafija, enega od afriških voditeljev z najdaljšim stažem, je enotna vlada za celino potrebna za soočanje z izzivi globalizacije, za boj proti revščini in za reševanje številnih konfliktov brez posredovanja zahodnih držav.

"Ostajam optimističen, da bo postal realnost. Vprašanje ni, ali bo postal realnost, ampak kdaj in kako," je o Gadafijevem predlogu spregovoril podpredsedujoči komisiji Afriške unije Erastus Mvenča, medtem ko je njen predsedujoči Jean Ping pojasnil, da bi se to lahko zgodilo v sedmih do 35 letih.

Namesto razvoja pozornost usmerjena v banke
Glavna tema 12. vrha AU-ja v etiopski prestolnici je sicer razvoj infrastrukture, a se voditelji seveda ne bodo mogli izogniti najbolj aktualnemu vprašanju svetovne gospodarske krize, zaradi katere trpijo tudi afriške države, čeprav, kot se je izrazil Ping, zanjo niso krive.

Pingu je ob tem žal, da se bo zaradi krize pozornost mednarodne skupnosti preusmerila z razvoja na reševanje bank in drugih finančnih ustanov. "Ranljivost celine je večja zaradi mogočih in odprtih konfliktov," je prepričan predsedujoči komisiji AU-ja.

Konflikti še čakajo na rešitev
Konflikti so še vedno eden najbolj perečih problemov Afrike, pri čemer so največ pozornosti deležni Darfur, Kongo, Somalija in Zimbabve, čeprav v ozadju tlijo tudi manjši, a nič manj pozornosti potrebni konflikti, kot so nemirne razmere v Nigrovi delti na jugu Nigerije, še vedno nerešno vprašanje Zahodne Sahare, delovanje upornikov na severu Nigra in Malija in grozodejstva Gospodove uporniške vojske v Ugandi.

Vrha se ne udeležujejo predstavniki Mavretanije in Gvinje, ki so ju izključili zaradi nedavnih vojaških udarov, kar lahko štejemo kot pozitivno sporočilo Afriške unije, ki je bila nekoč imuna na samovoljno obnašanje avtokratskih voditeljev, zdaj pa sporoča, da se nezakonita polastitev oblasti ne bo več tolerirala.

G. V.