Srditi spopadi med uporniki in silami, blizu poveljniku Gadafiju, se nadaljujejo tako v Sirti kot v Bani Validu. Foto: EPA
Srditi spopadi med uporniki in silami, blizu poveljniku Gadafiju, se nadaljujejo tako v Sirti kot v Bani Validu. Foto: EPA
Libija
Sile libijskega prehodnega nacionalnega sveta so odločene zmagati v Bani Validu. Foto: EPA

Vojaški poveljniki prehodnega sveta so sporočili, da so v Bani Validu, ki se nahaja približno 170 kilometrov od Tripolisa, naleteli na močan odpor približno 1.500 pripadnikov sil, zvestih libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju. Sporočili so, da so sprožili napad na mesto, a da še ne morejo preveriti, kako uspešni so bili.

Agencija AFP je sporočila, da so se uporniki mestu približali s severa in juga ter začeli streljati na položaje Gadafijevih sil. "Zjutraj smo napadli z jugozahoda. Naši možje so se prebili v mesto, a so naleteli na močan odpor," je povedal Džamal Salem, eden izmed poveljnikov nacionalnega prehodnega sveta.

Spopadi se nadaljujejo tudi v Sirti
Medtem se nadaljujejo tudi spopadi za drugo preostalo Gadafijevo postojanko, njegovo rojstno mesto Sirta. Krvavi spopadi tam potekajo že več tednov, uporniki se soočajo z močnim odporom, težave pa naj bi imeli tudi s koordinacijo lastnih sil, saj naj bi prihajalo tudi do prijateljskega ognja.

Televizijska mreža Arai, lojalna Gadafiju, je potrdila smrt najmlajšega Gadafijevega sina Hamisa. Ubit naj bi bil 29. avgusta v boju s pripadniki sil nacionalnega prehodnega sveta v Tarhuni, okoli 80 kilometrov od Tripolisa. Hkrati z 28-letnim Hamisom Gadafijem naj bi bil v spopadih v Tarhuni ubit tudi njegov bratranec Mohamed, sin vodje obveščevalnih služb Abadalaha Senusija.

"Prišel je čas, da podremo simbol tiranije"
Libijske revolucionarne sile so konec tedna z buldožerji napadle rezidenco Moamerja Gadafija v Tripolisu. Poveljnik revolucionarne brigade v Tripolisu Ahmad Gargori je povedal, da naj bi utrdbi podoben osovraženi kompleks Bab al Azizija, ki so ga poimenovali simbol tiranije in kjer je imel Gadafi številne ognjevite govore proti upornikom, zdaj postal javni park za vse Libijce.

"To je revolucionarna odločitev, da porušimo ta simbol tiranije," je povedal Gargori in dodal, da so sicer zaposleni z vojno, a imajo kljub temu čas za rušenje rezidence. Vojaški buldožerji so že porušili obzdije okoli kompleksa, v naslednjih dneh pa naj bi jo porušili do tal.

Rezidenca kot turistična atrakcija
Bab al Azizija je bil dolga leta simbol štirih desetletij Gadafijevega režima. Navadni Libijci si niso upali hoditi niti v bližini, kaj šele, da bi vanj vstopili. Ko je kompleks konec avgusta padel, je simbolno padel tudi Gadafijev režim. Zdaj je na dvorišču pred Gadafijevo nekdanjo rezidenco vzniknila tržnica. Sicer pa si Libijci bogat kompleks trenutno ogledujejo, kot da bi bil muzej, pojavile pa so se tudi trgovinice s spominki.