Ulice v Gazi že nekaj dni nadzorujejo palestinski policisti. Foto: EPA
Ulice v Gazi že nekaj dni nadzorujejo palestinski policisti. Foto: EPA

Privrženci Hamasa naj bi na sedež policijskih sil v Gazi, ki so pod nadzorom palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in njegovega gibanja Fatah, izstreljevali rakete. V medsebojnem napadanju v noči na nedeljo je umrlo pet ljudi, približno deset pa je bilo ranjenih.

Nasilje med gibanjema Fatah in Hamas se je razplamtelo v četrtek, ko je bil v bombnem napadu ubit neki aktivist Hamasa. Od takrat je v nasilju, ki je najhujše, odkar je Hamas na volitvah pred letom dni prevzel oblast, umrlo že 25 ljudi.

Fatah in Hamas sta po spopadih, ki trajajo že nekaj dni, do preklica prekinila dialog o oblikovanju vlade narodne enotnosti. Predstavnik Hamasa je sporočil, da se je "Hamas odločil, da zamrzne dialog s Fatahom ter tako obsodi smrtne spopade in zločine, zagrešne nad njegovimi člani".

Abas razmišlja o razpisu volitev
Predsednik Mahmud Abas je že na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu povedal, da so pogajanja med Hamasom in Fatahom na razpotju in da bodo trajala še največ dva ali tri tedne. Obljubil je tudi, da bo ob neuspehu pogajanj o oblikovanju vlade razpisal predčasne volitve.

Mirovna pobuda savdskega kralja
Medtem je savdski kralj Abdulah obe strani v odprtem pismu povabil, naj se udeležita mirovnih pogajanj v Savdski Arabiji. Gibanji sta to sprejeli, za zdaj pa še ni znano, kdaj naj bi se dogovorili.