Obama dvomi o dejanjih Hamida Karzaja, ki velja za nezanesljivega partnerja, zato mu v Beli hiši ne izkazujejo prav velike naklonjenosti. Foto: Reuters
Obama dvomi o dejanjih Hamida Karzaja, ki velja za nezanesljivega partnerja, zato mu v Beli hiši ne izkazujejo prav velike naklonjenosti. Foto: Reuters
Barack Obama
Barack Obama s člani sveta za nacionalno varnost strategijo za Afganistan pripravlja že tri mesece. Foto: EPA

Karl Eikenberry je v pismu Beli hiši, ki bi moralo ostati zaupno, predsedniku izrazil dvom o pristojnostih in sposobnostih vlade novega starega afganistanskega predsednika Hamida Karzaja ter nasprotovanje pošiljanju še več vojakov v to nemirno državo. Eikenberry, nekdanji vojaški poveljnik v Afganistanu, je še opozoril na izredno perečo težavo korupcije v vodstvu Afganistana. "Napotitev dodatnih sil res ni dobra ideja," je zapisal.

Veleposlanikovo pismo je na dan prišlo prav v času, ko se Obama posvetuje o tem, kakšna naj bo nova strategija za to državo in ali - in če sploh - naj Američani okrepijo svojo navzočnost, da bi bili uspešnejši v boju z uporniškimi talibani.

Veleposlanik zmešal račune generalom
V sredo je Obama tako opravil že osmi sestanek z najvišjimi predstavniki o določitvi novih ciljev za Afganistan. Generali ameriške vojske večinoma podpirajo nove sile, zato potezo veleposlanika ocenjujejo kot "v zadnjem hipu" in "dramatično".

Generali, tako tisti v Washingtonu kot tisti, ki so priča dogajanju v Afganistanu, podpirajo okrepitev sil. Vojaški poveljnik v Afganistanu Stanley McChrystal je Belo hišo zaprosil za najmanj 40.000 dodatnih vojakov, zato naj bi po poročanju BBC-ja besnel zaradi veleposlanikove poteze.

Washington naklonjen okrepitvi
Ravno nasprotno priporočilo, kot je bilo veleposlanikovo, je 42. ameriški predsednik dobil tudi od svojih treh svetovalcev, obrambnega ministra Roberta Gatesa, predsednika skupnih vodij osebja Mika Mullena in državne sekretarke Hillary Clinton, ki so podprli predlog o misiji novih 30.000 vojakov, a Obama se še ni odločil, saj ni dobil zadovoljivih poročil o tem, kako zagnano in resno bosta vladi Afganistana in Pakistana upoštevali novo strategijo.

Obama naj bi preučeval štiri možnosti, tri izmed njih predvidevajo dodatne sile - prva od 20.000 do 25.000 vojakov, druga 30.000 vojakov, tretja pa upošteva McChrystalov predlog s kar 40.000 vojaki. Obamove odločitve ne gre pričakovati pred zahvalnim dnevom, ki bo 26. novembra, še verjetneje pa je, napovedujejo strokovnjaki, da bo v zvezi z Afganistanom kocka padla v prvih dneh decembra.

ZDA imajo trenutno v Afganistanu okoli 68.000 vojakov, koalicijske sile skupaj pa več kot 100.000.