V operaciji Nevihta so hrvaški vojaki in policisti le v nekaj dneh osvobodili široko področje Knina, ki so ga potem številni Srbi zapustili. Foto: RTV SLO
V operaciji Nevihta so hrvaški vojaki in policisti le v nekaj dneh osvobodili široko področje Knina, ki so ga potem številni Srbi zapustili. Foto: RTV SLO

Ivan Miklenić je v uredniškem komentarju zapisal, da lahko neprimerne izjave srbskih politikov ob 12 . obletnici operacije Nevihta hitro postanejo del manipulacije s srbskim prebivalstvom, zato je ogorčen nad agresivnim tonom srbskih politikov in izrečenimi lažmi.

V komentarju je spomnil, da je eden izmed vodilnih predstavnikov Srbov na Hrvaškem ob praznovanju osvoboditve Knina z okolico postavil vprašanje: Ali se slavi eksodus Srbov?, srbski predsednik Boris Tadić je dejal, da je potrebno odkriti, kdo je kriv za smrt 2.500 Srbov in odhod 250.000 Srbov z območja Knina in okolice med in po operaciji Nevihta, srbski premier Vojislav Koštunica pa je operacijo označil celo za etnično čiščenje.

Miklenić je prepričan, da na Hrvaškem na dan zmage in domovinske hvaležnosti ne slavijo eksodusa Srbov, temveč konec vojnih napetosti med Srbi in Hrvati oziroma zlom agresivne velikosrbske politike in osvoboditev okupiranega hrvaškega ozemlja.

Kot je zapisal, so Srbi, v nasprotju s Tadićevimi trditvami, da so bili Srbi s Hrvaške deportirani in pregnani, odšli prostovoljno, na poziv svojih voditeljev, pri čemer so s seboj lahko odnesli svoje premoženje, za razliko od hrvaških in drugih beguncev, ki so pred srbskimi vojaki zbežali le s plastično vrečko v rokah.