Tillerson se je že srečal s kitajskim političnim vodstvom. Foto: Reuters
Tillerson se je že srečal s kitajskim političnim vodstvom. Foto: Reuters
Donald Trump in Ši Džinping
Ši je prepričan, da bo Trumpov obisk Pekinga 'čudovit'. Foto: Reuters

Tillerson je v Peking prispel z enodnevno zamudo zaradi tehnične okvare letala.

"V ameriško-kitajskih odnosih trenutno vlada pozitiven zagon in to je pomembna priložnost za nadaljnji napredek," je ob sprejemu Tillersona dejal Vang. Ob tem je dodal, da bi bil še pomembnejši dogodek obisk ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Trump in prva dama Melania Trump bosta od 3. do 14. novembra na turneji, med katero bosta obiskala Japonsko, Južno Korejo, Kitajsko, Vietnam, Filipine in ameriško zvezno državo Havaji, so v petek sporočili iz Bele hiše.

Tillerson je Vangu povedal, da se veseli izmenjave mnenj "o vprašanjih, ki so za nas velikega pomena, in predvsem začetka priprav na prihajajoči obisk predsednika Trumpa".

"Užival sem v pogovorih s Trumpom"
Dobre odnose je poudaril tudi kitajski predsednik Ši, ki je v pogovoru s Tillersonom izrazil prepričanje, da bo Trumpov obisk "čudovit". Kot je spomnil, sta z ameriškim voditeljem večkrat govorila po telefonu, srečala pa sta se aprila na Floridi in julija ob vrhu G-20 v Hamburgu. "Užival sem v vsakem izmed teh stikov in oba sva se potrudila za premik v razvoju kitajsko-ameriških odnosov. Vzdržujeva tako dober uradni odnos kot tudi osebno prijateljstvo," je o Trumpu dejal kitajski predsednik.

O dobrih odnosih s Šijem govori tudi Trump, ki pa je vseeno Peking večkrat pozval, naj okrepi gospodarski pritisk na Pjongjang in tako prepriča uporniški režim, da opusti jedrske ambicije. Kitajska, najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Severne Koreje, je v odgovor podprla sankcije, ki jih je po zadnjem jedrskem poskusu proti režimu v Pjongjangu uvedel Varnostni svet Združenih narodov.

Severnokorejska podjetja morajo iz Kitajske
Peking je tako ta teden severnokorejskim podjetjem, ki delujejo v državi, naročil, da morajo do januarja zapreti svoja vrata. Pred tem je država že omejila izvoz rafiniranih naftnih proizvodov od 1. oktobra in prepovedala uvoz tekstila iz sosednje države.

Kitajska sicer vztraja, da morajo sankcije spremljati okrepljena prizadevanja za organizacijo mirovnih pogovorov. A Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un se še naprej obkladata z žaljivkami, zaradi katerih se mnogi bojijo izbruha nasilja.

Tillerson se je sestal tudi z državnim svetnikom v kitajski vladi Jang Džječijem. "Osredotočimo se na sodelovanje in primerno naslavljanje razlik med nami v duhu medsebojnega spoštovanja in obojestranskih koristi, tako da bomo še naprej lahko vodili kitajsko-ameriške odnose v pravo smer," je dejal Jang.

Južnokorejski mediji sicer poročajo, da je južnokorejska vojska v stanju visoke pripravljenosti zaradi skrbi, da bi severna soseda v prihajajočem prazničnem tednu lahko znova zaostrovala napetosti z novimi napadi. "Podrobno spremljamo vse premike severnokorejske vojske," je dejal neki vojaški uradnik.

Na Korejskem polotoku se danes začenja praznično obdobje okoli jesenskega praznika Chuseok.