Nuon Čea je bil drugi najpomembnejši človek Rdečih Kmerov. Foto: EPA
Nuon Čea je bil drugi najpomembnejši človek Rdečih Kmerov. Foto: EPA
Kamboška deklica
V Kambodži je pod režimom Rdečih Kmerov umrlo približno dva milijona ljudi. Foto: EPA
Spomin na Rdeče Kmere
Obdobje vladavine Rdečih Kmerov je bilo najbolj črno obdobje v kamboški zgodovini. Foto: EPA
Prijet Rdeči Kmer

82-letnega Nuona Čea, ki je bil najtesnejši sodelavec in svetovalec vodje Rdečih Kmerov Pol Pota, imenovan tudi "Brat št. 2", so aretirali na njegovem domu v bližini mesta Pailin na severozahodu države. Policija ga je pospremila v helikopter, ki ga je odpeljal v prestolnico Phom Penh, kjer ga bodo zaslišali in mu sodili zaradi genocida.

Čeajeva žena je ob aretaciji moža omedlela, njegov sin pa je povedal, da se oče veseli, da bo svetu predstavil in pomagal razumeti režim, ki so ga v Kambodži vzpostavili Rdeči Kmeri.

Čea naravnost na sodišče
Čeju bodo sodili pred posebnim sodiščem za sojenje voditeljem Rdečih Kmerov, ki so ga vzpostavili julija leta 2006 in deluje v okviru Združenih narodov. Sestavlja ga skupina 17 kamboških in desetih tujih pravnih strokovnjakov, katerih naloga je obsoditi voditelje krutega režima, ki so zakrivili genocid nad kamboškim ljudstvom, časa pa naj bi imeli tri leta. Čea je prvi še živeči predstavnik vodstva Rdečih Kmerov, ki bo stopil pred sodišče.

Nuon Čea je v 60. letih prejšnjega stoletja Pol Potu pomagal prevzeti oblast v Kambodži, v 70. letih pa je postal glavni politični ideolog in ključna osebnost pri oblikovanju politike usmrtitev gibanja, ki je povzročilo smrt skoraj dveh milijonov ljudi.

Obdobje pod Rdečimi Kmeri najbolj nasilno
Rdeči Kmeri so bili štiri leta vladajoča stranka v Kambodži, oblast so pod vodstvom Pol Pota oz. "Brata št. 1" nasilno prevzeli 17. aprila leta 1975, kar je Pol Pot označil kot leto nič. Najbolj so bili znani po genocidu, ki so ga izvajali nad kamboškim ljudstvom. Rdeči Kmeri so v kamboški družbi uvedli izjemno strog režim agrarnega komunizma, kjer so morali vsi ljudje delati na kolektivnih kmetijah.

Eden izmed glavnih motov Rdečih Kmerov je bil Nobene koristi ni, če vas obdržimo, in nobene škode ni, če vas uničimo. Svoj režim so Rdeči Kmeri utemeljili na mučenju, stradanju, prisilnem delu in usmrtitvah. To je bil najbolj smrtonosen režim v 20. stoletju, saj so pobili skoraj tretjino prebivalstva Kambodže.

Režim je januarja 1979 zrušila vietnamska vojska, Pol Pot pa je pobegnil v džunglo, od koder je do svoje smrti leta 1998 vodil gverilsko vojno.

Prijet Rdeči Kmer