Je skrivnost dokončno razkrita? Foto: RTV Slo
Je skrivnost dokončno razkrita? Foto: RTV Slo
Richard Nixon
Afera Watergate je spodnesla predsednika Nixona, ki je leta 1974 odstopil. Foto: Reuters

Nekdanji drugi mož zveznega preiskovalnega urada je svojo vlogo v aferi, ki je leta 1974 povzročilla odstop ameriškega predsednika Richarda Nixona, sam priznal v pogovoru za revijo Vanity Fair.

Ime zdaj 91-letnega nekdaj visokega uradnika FBI-ja se je med špekulacijami o pravem viru večkrat pojavilo, vendar jih sam nikoli ni potrdil.

Tedanja novinarja pri časniku Washington Post, Bob Woodward in Carl Bernstein, Feltovih navedb nista potrdila niti zanikala. Ime pravega Globokega grla bova objavila šele po njegovi smrti, sta dejala.

Največje novinarsko odkritje
Prisluškovalna afera na sedežu volilnega štaba demokratske stranke velja za eno največjih novinarskih odkritij v zgodovini. Novinarja sta odkrila, da so prisluškovalne naprave namestili po naročilu republikanske stranke, za to pa je vedel tudi Nixon, ki je to najprej zanikal, pozneje pa priznal in odstopil. S skrivnim virom sta se novinarja takrat sestajala na skrivnih lokacijah v Washingtonu, kjer jima je ta prinašal nove informacije v zvezi s prisluškovanjem.

Za ime skritega vira naj bi vedeli le štirje ljudje na svetu, in sicer oba novinarja, tedanji urednik Washington Posta in sam skriti vir. Po dogodkih so leta 1976 posneli film Vsi predsednikovi možje.