Uslužbenci so protestno odkorakali iz Googlovih uradov po vsem svetu. Foto: Reuters
Uslužbenci so protestno odkorakali iz Googlovih uradov po vsem svetu. Foto: Reuters
Kaplja čez rob je bil podatek, da je eden izmed tistih, ki je nadlegoval, dobil 90 milijonov dolarjev odpravnine. Foto: Reuters
Protest uslužbencev družbe Google

Uslužbenci zahtevajo več ključnih sprememb v načinu, kako se v podjetju ukvarjajo z obtožbami spolnega nadlegovanja, vključno z ukinitvijo prisilne arbitraže, zaradi katere nadlegovane ženske zdaj storilcev ne morejo tožiti.

Izvršni direktor Googla Sundar Pichai je osebju dejal, da jih pri protestu podpira.

"Razumem jezo in razočaranje, ki ju čutijo številni izmed vas," je zapisal v okrožnici. "Tudi sam ju čutim in sem povsem predan pobudi, da naredimo napredek na tem področju, ki že predolgo zastruplja našo družbo. In da, tudi tu v Googlu."

Med tistimi, ki so se protestu pridružili, je Googlovo osebje iz poslovalnic v Zürichu, Londonu, Tokiu, Singapurju in Berlinu.

Milijonska odpravnina za nadlegovalca
Zaposlenim je prekipelo ta teden po članku v New York Timesu, ki je razkril, da je eden izmed Googlovih vidnih sodelavcev, razvijalec Androida Andy Rubin, prejel odpravnino, vredno kar 90 milijonov dolarjev, po tistem ko so se od njega poslovili zaradi obtožb o neprimernem vedenju.

Google se je na to odzval z izjavo prvega moža družbe Pichaia, da so do tovrstnih pojavov vedno ostrejši. Kot dokaz pa so navedli tudi visoke številke o odpuščenih delavcih v zadnjih dveh letih, ki so jih bremenili očitki o spolnem nadlegovanju.

Kot so navedli, so zaradi tovrstnih obtožb odpustili kar 48 zaposlenih, vključno s 13 vodilnimi, kar kaže na njihovo ostro držo do neprimernega ravnanja.

Protest uslužbencev družbe Google