Gotovina je bil ob prihodu v domovino sprejet z največjimi častmi. Foto: EPA
Gotovina je bil ob prihodu v domovino sprejet z največjimi častmi. Foto: EPA

In medtem ko je bil Gotovina na Hrvaškem sprejet kot junak stoletja, ki so mu laskale tako hrvaške oblasti in hrvaški mediji kot navdušeno in zmagoslavno ljudstvo, pa je naletel na neodobravanje pri najbolj nepričakovani strani - hrvaških braniteljih.

"Tudi če gre za Anteja, preveč je!" so dejali za Hrvatski list, katerega naslovnica se glasi: "Narod se sprašuje, je to naš Gotovina?"

Pričakoval, da se jim bo pridružil
Predsednik gibanja Zvonimir Trusić priznava, da je pričakoval, da se jim bo Gotovina po osvoboditvi pridružil in se bodo skupaj borili za uresničitev temeljnih načel gibanja, kot so ustavitev kazenskih postopkov proti braniteljem, čiščenje Hrvaške komunizma in ukinitev zakonov o aboliciji srbskih upornikov.

"Na žalost nas je Gotovina izdal. Vseskozi smo stali ob njem, se šli različne akcije, kri smo scali zanj, on pa se je vrnil na Hrvaško, razglasil vojno za končano in se priliznjeno udinja institucijam, ki so ga preganjale. V Haag je odšel kot krasen hrvaški vojak, zdaj pa ga ne moremo prepoznati."

"Gotovina je za nas popoln neznanec. V teh 10 dneh je zadal veliko, strašno škodo braniteljem. Nanj ne računamo več," je dejal Trusić za Novi list, ob tem pa dodal, da so številni veterani Domovinske vojne nad izpuščenim generalom razočarani.