Erdogan je v Atene prispel s stočlansko gospodarsko delegacijo. Foto: EPA
Erdogan je v Atene prispel s stočlansko gospodarsko delegacijo. Foto: EPA

Turško delegacijo je vodil predsednik vlade Tayyip Erdogan, ki je prvi turški premier na obisku v Grčiji po letu 2004. Po prihodu v grško prestolnico se je srečal s predsednikom Karolosom Papuljasom, nato pa sta ga sprejela še premier George Papandreu in vodja opozicije Antonio Samaras.

Eden od več sporazumov, ki sta ga podpisali vladi, se nanaša na vračanje nezakonitih priseljencev. V skladu s tem sporazumom se je Grčija zavezala, da bo letno sprejela najmanj tisoč priseljencev, ki so v Grčijo nezakonito prispeli iz Turčije. Poleg tega naj bi v bližini Izmirja vzpostavili center za nezakonite priseljence.

Nezakonito priseljevanje je le eden od mnogih sporov med državama, ki sta se še leta 1996 znašli na robu vojne. Od leta 1999 sta državi dosegli velik napredek v medsebojnih odnosih, ki jih sicer še vedno kalijo nerešena vprašanja glede ozemeljskih pravic v Egejskem morju in predvsem zaradi ciprskega vprašanja.

Seja vlade je bila namenjena tudi aktualnemu spopadanju z gospodarsko in finančno krizo, ki je še posebej hudo prizadela Grčijo. Predstavniki obeh strani so govorili o mogočih skupnih varčevalnih ukrepih.