"Končno svoboden" se veselijo v mestecu Hailey v Idahu, medtem ko se v ZDA politika spopada glede njegovega (ne)junaštva. Foto: Reuters
Bowe Bergdahl
Po načrtu bo minilo še nekaj časa, preden se bo lahko Bowe Bergdahl vrnil k svoji družini. Foto: Reuters

Ameriške oblasti, ki so se po petih letih ujetništva odločile za precedenčni primer in s posredništvom Katarja izvedle izmenjavo ujetnikov s talibani, še naprej branijo tako svojo odločitev kakor tudi status Bowa Bergdahla, edinega vojaškega ujetnika v Afganistanu.

Val kritik ne pojenja in v tem ozračju obtožb o dezerterstvu in strahopetstvu je vojakova družina zdaj po elektronski pošti prejela grožnje s smrtjo. FBI že preiskuje štiri primere, policija pa je zaščitila starše Boba in Jani Bergdahl.

Zaprt zaradi poskusa bega
Bowe Bergdahl je še naprej v bolnišnični oskrbi ameriške vojske v Nemčiji, od koder kapljajo nove podrobnosti njegovega ne popolnoma pojasnjenega ujetništva.

New York Times v nedeljskem članku prinaša pričevanja zdravniškega osebja. Med drugim so talibani zaradi poskusa pobega zaprli Bergdahla v železno kletko brez odprtin, kjer je v popolni temi preživel kar nekaj tednov.

Po besedah zdravnikov je zdaj 28-letnik iz Idaha fizično že pripravljen za vrnitev v ZDA, a je čustveno še nepripravljen po petih letih izolacije na soočenje s svojci in normalno življenje v domačem kraju.

Priložnost za napad na Obamovo vlado
Nekateri pripadniki Bergdahlovega voda zatrjujejo, da je zaradi globokega razočaranja nad potekom vojne v Afganistanu nekega dne preprosto zapustil svoj položaj in dezertiral ter se sam predal talibanom. Ob njegovem izginotju je v prvi iskalni akciji umrlo tudi pet vojakov iz njegove enote. Politično besnijo republikanci, ki so "na fronto" poslali nekdanjega predsedniškega kandidata Johna McCaina, ki je bil tudi sam dolgoletni vojni ujetnik v Vietnamu. Kongres je užaljen, ker ni bil o nameri izmenjave ujetnikov predčasno obveščen iz Bele hiše Baracka Obame.

Dobrodošlica mora še počakati
Po načrtu se bo Bergdahl najprej zdravil in pripravljal na civilno življenje v posebni vojaški kliniki v San Antoniu, nato pa bodo omogočili vrnitev v mesto Hailey, kjer nestrpno pričakujejo in pripravljajo dobrodošlico za vojnega ujetnika. Sam Bergdahl menda nima nikakršnih dodatnih zahtev, edino kar je opazilo zdravniško osebje, je, da striktno zavrača naziv narednik, katerega je pridobil v času ujetništva.