Kako nemočna je nigerijska vojska dokazuje to, da ji morajo v boju proti skrajnežem pomagati tradicionalni lovci. Foto: EPA
Kako nemočna je nigerijska vojska dokazuje to, da ji morajo v boju proti skrajnežem pomagati tradicionalni lovci. Foto: EPA
Nigerija
Zaradi nasilja skrajnežev je v zadnjih petih letih svoje domove zapustilo milijon in pol ljudi. Foto: EPA

Skrajneži so Bago najprej napadli že konec tedna, ko so od tam zbežali vojaki, potem ko je Boko Haram zasedel bližnje vojaško oporišče. Tisti, ki jim je uspelo zapustiti mesto, pripovedujejo, da so skrajneži brezglavo streljali na prebivalce in zažigali hiše. Visoki predstavnik oblasti na tem območju Musa Al Hadži Bukar je za BBC povedal, da mesto z 10.000 prebivalci skoraj ne obstaja več.

Na ulicah Bage, ki leži na robu jezera Čad, ležijo trupla civilistov, ki jih svojci niso mogli pokopati, saj so morali bežati pred fanatičnimi borci skrajne skupine, ki že več kot pet let ustrahuje sever Nigerije v svojih prizadevanjih za oblikovanje islamske države. Kot je dejal Bukar, ki se sklicuje na pričevanja domačinov, bi lahko bilo ubitih okoli dva tisoč ljudi, kar je toliko, kot jih je skupina ubila v celem lanskem letu. Druga poročila govorijo o nekaj sto žrtvah.

Nigerijski senator Maina Maaji Lawan je dejal, da so skrajneži po napadu na mesto postavili nadzorne točke in pobijali ljudi, ki so se skrivali v okolici. "Brezglavo pobijanje je kar trajalo in trajalo," je dejal in vladne sile pozval, naj že nekaj ukrenejo in zaščitijo prebivalce.

Baga leži v zvezni državi Borno, kjer skrajneži nadzirajo že 70 odstotkov ozemlja. Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je leta 2013 v Bornu in dveh sosednjih državah razglasil izredne razmere in sprožil obsežno vojaško operacijo, kar pa ni prineslo uspeha in je - nasprotno, prispevalo k še večjemu nasilju v lanskem letu, saj je Boko Haram še okrepil napade.

Nemoč vlade in vojske
Nigerijska vlada v vseh petih letih še ni našla ustreznega odgovora za grozovito kampanjo skrajnežev, ki so izkoristili razmere na tem območju, ki velja za najrevnejši del največje afriške proizvajalke nafte. V boju proti Boku Haramu je očitno nemočna tudi vojska, saj se mnogo vojakov sploh noče boriti proti islamskim borcem, ki so pogosto bolje oboroženi.

Mnogo ljudi se je po napadu na Bago zateklo v sosednji Čad, ki je mednarodno skupnost zaprosil za pomoč, potem ko se je v državo zateklo na tisoče nigerijskih beguncev. Po besedah čadskega premierja Kalzeubeta Pahimija je v zadnjih dneh prek meje pribežalo okoli dva tisoč Nigerijcev, ki so se pridružili tisoč rojakom, ki so prišli v zadnjih mesecih.

Po ocenah Agencije ZN-a za begunce (UNHCR) je v Čadu ob meji z Nigerijo okoli pet tisoč nigerijskih beguncev, ki so jim ta teden razdelili nujne potrebščine.